preskoči na sadržaj

Osnovna škola "August Harambašić" Donji Miholjac

Login
Ime smo dobili po...

Ponosni smo na....

Kalendar
« Lipanj 2018 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
28 29 30 31 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 1
2 3 4 5 6 7 8
Prikazani događaji

Stručno usavršavanje

Stručni skupovi- prijava

Izdvajamo

Vremenik pisanih provjera

Pristup informacijama

Preporučujemo...

Udžbenici iz informatike

Školska učilica 

Razredna stranica 3.c

Prijavi zlostavljanje

Prijava zlostavljanja na Internetu

Sandučić povjerenja

Vijesti
Povratak na prethodnu stranicu Ispiši članak Pošalji prijatelju
DANI HRVATSKOGA JEZIKA
Autor: Zrinka Jurčević, 9. 3. 2017.

Ove godine se obilježava 50 godina od potpisivanja Deklaracije o nazivu i položaju hrvatskoga jezika. Dani hrvatskoga jezika obilježeni prigodnim panoom te različitim aktivnostima na redovnim satima hrvatskoga jezika.


    Dani hrvatskoga jezika obilježavaju se sredinom ožujka jer je 17. ožujka 1967. objavljena Deklaracija o nazivu i položaju hrvatskoga jezika u tadašnjem Telegramu, novinama za društvena i kulturna pitanja. Ove godine se obilježava 50 godina od potpisivanja Deklaracije.

     U Deklaraciji zahtijevalo se poštivanje ustavnog propisa o jednakosti i ravnopravnosti četiriju književnih jezika ( u tadašnjoj državi SFRJ) : slovenskoga, hrvatskoga, srpskoga, makedonskoga. Zahtijevalo se dosljedna primjena hrvatskoga književnog jezika u školama, novinstvu, javnom i političko životu, na radiju i televiziji kad se god radi o hrvatskom stanovništvu, te da službenici, nastavnici i javni radnici, bez obzira otkuda potjecali, službeno upotrebljavaju književni jezik sredine u kojoj djeluju. Iako su potpisnici bili proganjani i Deklaracija osuđena od tadašnje službene vlasti, glas otpora hrvatske kulture vladajućoj jezičnoj politici bio je nepredvidiva manifestacija hrvatskog kulturnog i političkog otpora.

    Prigodni pano uredili su i osmislili učenici 8-ih razreda pod mentorstvom učitelja informatike Dražena Ćosića i učiteljice hrvatskoga jezika Zrinke Jurčević. Učenici su imali zadatak istražiti mrežne stranice koje povezuju uz hrvatski jezik, oblikovati kratak prikaz i upoznati zainteresirane čitatelje. Na redovnim satima hrvatskoga jezika interpretirali su pjesmu Vladimira Nazora „Hrvatski jezik“. U ožujku prema vremeniku natjecanja održava se i županijska razina natjecanja u poznavanju hrvatskoga jezika. Našu školu uspješno je predstavljala Iva Antić, učenica 8. c razreda.

Uredili: Dražen Ćosić, informatika, Zrinka Jurčević, hrvatski jezik

 

[ Povratak na prethodnu stranicu Povratak | Ispiši članak Ispiši članak | Pošalji prijatelju Pošalji prijatelju ]
preskoči na navigaciju