preskoči na sadržaj

Osnovna škola "August Harambašić" Donji Miholjac

Login
Ime smo dobili po...

Ponosni smo na....

Kalendar
« Ožujak 2018 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
26 27 28 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31 1
2 3 4 5 6 7 8
Prikazani događaji

Stručno usavršavanje

Stručni skupovi- prijava

Izdvajamo

Vremenik pisanih provjera

Pristup informacijama

Preporučujemo...

Udžbenici iz informatike

Školska učilica 

Razredna stranica 3.c

Prijavi zlostavljanje

Prijava zlostavljanja na Internetu

Sandučić povjerenja

Vijesti
Povratak na prethodnu stranicu Ispiši članak Pošalji prijatelju
DAN LASTAVICA
Autor: Maja Poslon Živković, 19. 3. 2017.

Božja ili rajska ptica – lastavica.

Danas obilježavamo Dan lastavica, odnosno slavimo njihov povratak s juga. Njihov dolazak nagovješćuje nam početak proljeća. Njih je jednostavno prepoznati – imaju mala crna leđa s plavkastim odsjajem, bijeli trbuh i dug rašljasti rep.


Kao i svake godine, tako i ove, lastavice se vraćaju i nagovještaju početak proljeća. Ove prekrasne male ptice selice iz porodice Hirundinidae vraćaju se iz toplih krajeva u naše podneblje, gdje se razmnožavaju i obitavaju veći dio godine.
Parovi se nakon zimovanja u Africi vraćaju u isto gnijezd i to pogotovo ako su u njemu već godinu prije uspješno othranili svoje potomke. Novorođeni ptići vraćaju se i gnijezde u blizini mjesta gdje su rođeni i othranjeni.
Ljudi su lastavicama pridodali i razna značenja i simbole. Tako lastavice simboliziraju nadu i plodnost, a Rimljani su vjerovali da je velika nesreća naškoditi lastavici.
Pomorci su nosili tetovaže lastavica koje su im davale poseban status i štitile ih na njihovim putovanjima.

Lastavica u pučkoj tradiciji slavenskih naroda smatra se čistom, svetom pticom, kojoj je dodijeljena ženska simbolika, a u sebi spaja nebesko i ktoničko načelo. 

Lastavica i golub su ptice, omiljene Bogu. Lastavica svojim pjevanjem slavi Boga. Njen cvrkut je doživljavan kao molitva..

Po južnoslavenskim legendama lastavica je poslije sveopćeg potopa spasila čovjeka od krvoločne zmije, koja je lastavici odgrizla rep pa je sada razdvojen.

Lastavica je vjesnica proljeća. „Čujo se lastovice, stiglo je proleće”, reći će podravski Hrvati. Hrvati i Mađari kazuju: “Jedna lastavica ne čini proljeće!” („Egy fecske nem csinál nyarat!”). Lastavice su kod raznih naroda svijeta vjesnice proljeća. U pjesmama je nazivaju ključarka: ona donosi preko mora zlatne ključeve, kojima otvara ljeto i zatvara zimu.

Lastavica u Hrvata zove se još lasta, lastovica i lastavička.

https://www.youtube.com/watch?v=73giWtNDjK0

[ Povratak na prethodnu stranicu Povratak | Ispiši članak Ispiši članak | Pošalji prijatelju Pošalji prijatelju ]
preskoči na navigaciju