preskoči na sadržaj

Osnovna škola "August Harambašić" Donji Miholjac

 > Naslovnica
Vijesti

KREATIVNI NATJEČAJ ART(D)EKO KNJIGA

Autor: Maja Poslon Živković, 8. 5. 2018.

Učenice 3. c razreda osmislile su i izradile eko-slikovnicu od recikliranog papira kojeg su izradili u razredu. Ilustracijama od prirodnih materijala popratile su tekst Andersenove priče Tratinčica, a gotovu slikovnicu poslali smo u knjižnicu Osnovne škole kralja Tomislava u Našicama. 
Tako je i naša škola sudjelovala na prvom kreativnom natječaju Art(d)eko knjiga.

 

Travanj je mjesec u kojem obilježavamo Dan planeta Zemlje, ali i Međunarodni dan dječje knjige. 18. travnja 2018. održali smo u 3. c razredu Večer s Andersenom, gdje je moj zadatak, kao knjižničarke, bio upoznati učenike s nekom manje poznatom Andersenovom bajkom. Kako je na satima razrednika ovaj razred izrađivao reciklirani papir, rodila se ideja da to bude baš priča Tratinčica i da čitanje bude samo prvi korak koji će voditi ka izradi eko-slikovnice koja bi prigodno povezala dječju književnost i ekologiju. 

Skupini djevojčica - Zrinki Puljić, Lani Marjančić, Petri Kolarić, Leoni Horvat, Dini Milić, Tini Staklenac i Nikol Bucko – zamisao se svidjela te su se rasporedile u parove. Svaki par osmislio je po dva prizora iz priče. Nastavnica Valerija i asistenica Manuela pomogle su nam u organizaciji i nabavci potrebnih materijala, ali i u koracima koji su prethodili samoj izradi slikovnice (izrada recikliranog papira). Djevojčice su bile vrijedne, zainteresirane i vrlo kreativne te su u dva školska sata zamišljeno i ostvarile, uz malu pomoć školske knjižničarke.

Glavna poruka samog djela je da olako shvaćamo svijet - prirodu oko sebe. Životinjice imaju svoje potrebe i briga za njih je dugotrajna odgovornost, a ne igra na jedan dan. Također i biljke nastaju i umiru u prirodi s razlogom, ne samo da bi bile lijepe negdje u vazi. 


Slikovnica je napravljena od recikliranog materijala kako bismo sačuvali ljepotu prolaznih stvari i poslali poruku o važnosti čuvanja prirode i svih živih bića u njoj. Za izradu ilustracija djevojčice su upotrijebile: prešano cvijeće (tratinčice), raznobojnu vunu, drvene štapiće, vatu, ostatke tkanine, sjemenke, špagu, papir, te na kraju za uvez metalnu kariku.

Na natječaj je pristiglo 10 radova u čijoj je izradi  sudjelovalo  12 mentora i 72 učenika iz 8 osnovnih škola (OŠ Popovac; Prosvjetno-kulturni centar Mađara u Osijeku; OŠ Antuna Mihanovića, Osijek; OŠ Dore Pejačević, Našice - PŠ Vukojevci; OŠ Josipovac; OŠ „August Harambašić“, Donji Miholjac; OŠ Ladimirevci - PŠ Ivanovci; OŠ kralja Tomislava, Našice). 
Stručno povjerenstvo činili su Silvija Lučevnjak, ravnateljica Zavičajnog muzeja, Našice, Jelena Lulić profesorica povijesti umjetnosti u Školi primijenjene umjetnosti i dizajna Osijek i Ivan Hajek, profesor povijesti umjetnosti u Srednjoj školi Isidora Kršnjavoga, Našice.


U ponedjeljak, 7. svibnja 2018. saznali smo i rezultate. Najboljim je radom proglašena neobična Knjiga u šeširu učenika 4. razreda OŠ Popovac i njihove mentorice knjižničarke Marijane Kuna.
Čestitamo nagrađenima, a mi smo zadovoljni jer smo ostvarili osnovni cilj natječaja -  poticanje kreativnog umjetničkog izražavanja učenika uz primjenu ekoloških načela.
                                                                     školska knjižničarka Anamarija Hat

 


Priloženi dokumenti:
TRATINCICA.docx (20.91 KB)


Naša škola

e-Dnevnik za učenike

e-Dnevnik za nastavnike

IZDVAJAMO

Školski kurikulum

Vremenik pisanih provjera

Raspored sati

Raspored informacija za roditelje

Pristup informacijama

Školski dokumenti

Ime smo dobili po...

Kalendar
« Studeni 2018 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
29 30 31 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 1 2
3 4 5 6 7 8 9
Prikazani događaji

Tražilica
Stručno usavršavanje
Korisni linkovi

CMS za škole logo
Osnovna škola "August Harambašić" Donji Miholjac / Prilaz stadionu 1, HR-31540 Donji Miholjac / www.os-aharambasica-donjimiholjac.skole.hr / dmiholjac@os-aharambasica-donjimiholjac.skole.hr
preskoči na navigaciju