preskoči na sadržaj

Osnovna škola "August Harambašić" Donji Miholjac

Login
Ime smo dobili po...

Ponosni smo na....

Kalendar
« Srpanj 2018 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
25 26 27 28 29 30 1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31 1 2 3 4 5
Prikazani događaji

Stručno usavršavanje

Stručni skupovi- prijava

Izdvajamo

Vremenik pisanih provjera

Pristup informacijama

Preporučujemo...

Udžbenici iz informatike

Školska učilica 

Razredna stranica 3.c

Prijavi zlostavljanje

Prijava zlostavljanja na Internetu

Sandučić povjerenja

Vijesti
Povratak na prethodnu stranicu Ispiši članak Pošalji prijatelju
KREATIVNI NATJEČAJ ART(D)EKO KNJIGA
Autor: Maja Poslon Živković, 8. 5. 2018.

Učenice 3. c razreda osmislile su i izradile eko-slikovnicu od recikliranog papira kojeg su izradili u razredu. Ilustracijama od prirodnih materijala popratile su tekst Andersenove priče Tratinčica, a gotovu slikovnicu poslali smo u knjižnicu Osnovne škole kralja Tomislava u Našicama. 
Tako je i naša škola sudjelovala na prvom kreativnom natječaju Art(d)eko knjiga.

 


Travanj je mjesec u kojem obilježavamo Dan planeta Zemlje, ali i Međunarodni dan dječje knjige. 18. travnja 2018. održali smo u 3. c razredu Večer s Andersenom, gdje je moj zadatak, kao knjižničarke, bio upoznati učenike s nekom manje poznatom Andersenovom bajkom. Kako je na satima razrednika ovaj razred izrađivao reciklirani papir, rodila se ideja da to bude baš priča Tratinčica i da čitanje bude samo prvi korak koji će voditi ka izradi eko-slikovnice koja bi prigodno povezala dječju književnost i ekologiju. 

Skupini djevojčica - Zrinki Puljić, Lani Marjančić, Petri Kolarić, Leoni Horvat, Dini Milić, Tini Staklenac i Nikol Bucko – zamisao se svidjela te su se rasporedile u parove. Svaki par osmislio je po dva prizora iz priče. Nastavnica Valerija i asistenica Manuela pomogle su nam u organizaciji i nabavci potrebnih materijala, ali i u koracima koji su prethodili samoj izradi slikovnice (izrada recikliranog papira). Djevojčice su bile vrijedne, zainteresirane i vrlo kreativne te su u dva školska sata zamišljeno i ostvarile, uz malu pomoć školske knjižničarke.

Glavna poruka samog djela je da olako shvaćamo svijet - prirodu oko sebe. Životinjice imaju svoje potrebe i briga za njih je dugotrajna odgovornost, a ne igra na jedan dan. Također i biljke nastaju i umiru u prirodi s razlogom, ne samo da bi bile lijepe negdje u vazi. 


Slikovnica je napravljena od recikliranog materijala kako bismo sačuvali ljepotu prolaznih stvari i poslali poruku o važnosti čuvanja prirode i svih živih bića u njoj. Za izradu ilustracija djevojčice su upotrijebile: prešano cvijeće (tratinčice), raznobojnu vunu, drvene štapiće, vatu, ostatke tkanine, sjemenke, špagu, papir, te na kraju za uvez metalnu kariku.

Na natječaj je pristiglo 10 radova u čijoj je izradi  sudjelovalo  12 mentora i 72 učenika iz 8 osnovnih škola (OŠ Popovac; Prosvjetno-kulturni centar Mađara u Osijeku; OŠ Antuna Mihanovića, Osijek; OŠ Dore Pejačević, Našice - PŠ Vukojevci; OŠ Josipovac; OŠ „August Harambašić“, Donji Miholjac; OŠ Ladimirevci - PŠ Ivanovci; OŠ kralja Tomislava, Našice). 
Stručno povjerenstvo činili su Silvija Lučevnjak, ravnateljica Zavičajnog muzeja, Našice, Jelena Lulić profesorica povijesti umjetnosti u Školi primijenjene umjetnosti i dizajna Osijek i Ivan Hajek, profesor povijesti umjetnosti u Srednjoj školi Isidora Kršnjavoga, Našice.


U ponedjeljak, 7. svibnja 2018. saznali smo i rezultate. Najboljim je radom proglašena neobična Knjiga u šeširu učenika 4. razreda OŠ Popovac i njihove mentorice knjižničarke Marijane Kuna.
Čestitamo nagrađenima, a mi smo zadovoljni jer smo ostvarili osnovni cilj natječaja -  poticanje kreativnog umjetničkog izražavanja učenika uz primjenu ekoloških načela.
                                                                     školska knjižničarka Anamarija Hat

 Priloženi dokumenti:
TRATINCICA.docx (20.91 KB)


[ Povratak na prethodnu stranicu Povratak | Ispiši članak Ispiši članak | Pošalji prijatelju Pošalji prijatelju ]
preskoči na navigaciju