preskoči na sadržaj

Osnovna škola "August Harambašić" Donji Miholjac

 > Naslovnica
Vijesti

NOMEN EST OMEN

Autor: Branka Cigrovski, 13. 6. 2018.

Učenici 7. a razreda na satu razrednika popisali imena učenika naše škole….čije se ime najčešće spominje, koliko imaš imenjakinja/imenjaka…potražite u priloženoj tablici.

NOMEN EST OMEN… „Ime je znamen.“…kaže stara latinska izreka koja se upotrebljava kada nečije ime (ili prezime) nosi značenje koje se poklapa s nekom njegovom osobinom. Nakon što su pogledali emisiju iz serijala Školski sat „Imena i prezimena“ koja govori o  tome zašto nosimo imena, odakle i kako nastaju prezimena, što uopće znači naše ime, učenici su imali male zadatke. Prvi zadatak je bio da prouče značenje svog imena i prezimena i zašto su roditelji odabrali da se baš tako zovu, a drugi je bio zajednički, statistički. Naime, popisali su sva imena naših učenika od 1. do 8. razreda (centralna škola i područna škola) te došli do nekih zanimljivih statističkih podataka. Saznali smo da je Luka najčešće muško ime, a Petra žensko. Zaključili da prevladavaju kratka imena te imena koja možemo nazvati tradicionalnima. Ima imena koja su biblijskog, ali ima i imena koja su stranog podrijetla. Unaprijed se ispričavamo ako smo nekoga izostavili, nije namjerno. U priloženoj tablici smo naznačili imena koja se najčešće pojavljuju u okviru svakog slova te ih razdijelili na muška i ženska imena. Na kraju ćemo citirati velikog književnika Williama Shakespeara koji je napisao u svom dijalogu između Romea i Julije, kada se Julija žali što Romeo ima ime koje njima znači prepreku: „Što nazivljemo ružom, slatko bi/Mirisalo i s drugim imenom…“ Nosimo svoje ime jer NOMEN EST OMEN…znamen, sudbina, kako god preveli.

Učenici 7. a razreda, razrednica Zrinka Jurčević


Priloženi dokumenti:
NOMEN_EST_OMEN_-_tablica_s_imenima.pdf (245.09 KB)


Naša škola

e-Dnevnik za učenike

e-Dnevnik za nastavnike

IZDVAJAMO

Školski kurikulum

Vremenik pisanih provjera

Raspored sati

Raspored informacija za roditelje

Pristup informacijama

Školski dokumenti

Ime smo dobili po...

Kalendar
« Prosinac 2018 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
26 27 28 29 30 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31 1 2 3 4 5 6
Prikazani događaji

Tražilica
Stručno usavršavanje
Korisni linkovi

CMS za škole logo
Osnovna škola "August Harambašić" Donji Miholjac / Prilaz stadionu 1, HR-31540 Donji Miholjac / www.os-aharambasica-donjimiholjac.skole.hr / dmiholjac@os-aharambasica-donjimiholjac.skole.hr
preskoči na navigaciju