preskoči na sadržaj

Osnovna škola "August Harambašić" Donji Miholjac

 > Naslovnica
Vijesti

MEĐUNARODNI DAN DJETETA

Autor: Maja Poslon Živković, 20. 11. 2020.

Međunarodni dan djeteta obilježava se 20. studenoga s ciljem boljeg razumijevanja, prihvaćanja i dobrobiti sve djece.

20. studenoga 1959. Generalna skupština Ujedinjenih naroda usvojila je "Deklaraciju o pravima djeteta", a trideset godina kasnije na Glavnoj skupštini Ujedinjenih naroda usvojena je i "Konvencija o pravima djeteta", čija je potpisnica i Republika Hrvatska. Od 20. studenoga 1989. u cijelome se svijetu obilježava Međunarodni dan djeteta, koji je potaknula Organizacija Ujedinjenih naroda i njezine specijalizirane ustanove.

Obilježavanjem ovog dana se želi senzibilizirati javno mnijenje i ustanove za potrebu zaštite maloljetnika od zlouporabe, nasilja i raznih oblika diskriminacije. Također se žele potaknuti organizacije, koje se bave ljudskim pravima i slobodama, na poduzimanje konkretnih koraka u zaštiti i unapređenju dječjih prava, jer su ta prava temelj izgradnje naprednog društva. Na ovaj dan na poseban način treba gledati na prava djece i adolescenata u najsiromašnijim područjima na svijetu.

Osnovna dječja prava su:
– Prava preživljavanja – hrana, smještaj, stanovanje, zdravlje, životni standard;
– Razvojna prava – razvoj, odgoj i obrazovanje, obitelj, kultura, identitet;
– Prava sudjelovanja – donošenje odluka, druženje, izražavanje, pristup informacijama;
– Prava zaštite od – zlostavljanja, zanemarivanja, izrabljivanja, mučenja, otmice, prostitucije.

 

Djeca ne smiju trpjeti diskriminaciju, neovisno o rasi, boji kože, spolu, jeziku, vjeri, političkom ili drugom mišljenju, nacionalnom, etničkom ili društvenom podrijetlu, vlasništvu, teškoćama u razvoju, rođenju ili drugom statusu djeteta, njegovih roditelja ili zakonskih skrbnika.
Imaju pravo na život i razvoj u svim poljima života.

 

Kada se donose odluke ili izvršavaju postupci koji utječu na dijete ili na djecu kao skupinu, najvažnija mora biti dobrobit djeteta.
Djeci se mora omogućiti aktivno sudjelovanje u rješavanju svih pitanja koja utječu na njihov život te moraju imati slobodu izražavanja mišljenja.

 

Konvencija o pravima djeteta  sadrži univerzalne standarde, koje država stranka Konvencije (tj. koja ju je potpisala i ratificirala) mora garantirati djetetu. Na ovaj dan stoga treba obratiti pozornost o svjesnosti o zaštiti djece te promicanju ljubavi i prava djece širom svijeta. U Konvenciji o pravima djeteta se govori o obvezama odraslih u odnosu prema djetetu, kao i o obvezama brojnih društvenih čimbenika u vezi zaštite i dobrobiti djece. Za razliku od "Deklaracije o pravima djeteta", koja ima moralnu snagu, "Konvencija o pravima djeteta" je pravni akt koji ima snagu zakona i obvezuje stranke na pridržavanje njenih odredbi te uključuje pravo nadziranja primjene u državama koje su je prihvatile i ratificirale.

Pripremila: učiteljica Marija Galović
Naša škola

e-Dnevnik za učenike

e-Dnevnik za nastavnike

IZDVAJAMO

Školski kurikulum

Raspored sati

Raspored informacija za roditelje

Pristup informacijama

Školski dokumenti

Ime smo dobili po...

Kalendar
« Siječanj 2021 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
28 29 30 31 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
1 2 3 4 5 6 7
Prikazani događaji

Tražilica
Stručno usavršavanje
Korisni linkovi

CMS za škole logo
Osnovna škola "August Harambašić" Donji Miholjac / Prilaz stadionu 1, HR-31540 Donji Miholjac / www.os-aharambasica-donjimiholjac.skole.hr / dmiholjac@os-aharambasica-donjimiholjac.skole.hr
preskoči na navigaciju