preskoči na sadržaj

Osnovna škola "August Harambašić" Donji Miholjac

Login
Ime smo dobili po...

Ponosni smo na....

Kalendar
« Lipanj 2018 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
28 29 30 31 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 1
2 3 4 5 6 7 8
Prikazani događaji

Stručno usavršavanje

Stručni skupovi- prijava

Izdvajamo

Vremenik pisanih provjera

Pristup informacijama

Preporučujemo...

Udžbenici iz informatike

Školska učilica 

Razredna stranica 3.c

Prijavi zlostavljanje

Prijava zlostavljanja na Internetu

Sandučić povjerenja

Brojač posjeta
Ispis statistike od 17. 1. 2010.

Ukupno: 1544967
Ovaj tjedan: 375
Danas: 9
Vijesti
Povratak na prethodnu stranicu Ispiši članak Pošalji prijatelju
DAN SVETOG PATRIKA
Autor: Maja Poslon Živković, 17. 3. 2017.

Sveti Patrik zaštitnik je Irske, a njegov dan slavi se 17. ožujka. Svi vole Patrika, a rijetki znaju tko je bio Sveti Patrik, kakvi su običaji u Irskoj za Dan svetog Patrika, zašto baš zelena boja, zašto djetelina... Saznajte i vi neke zanimljivosti o Irskoj i ovom irskom prazniku.


Dan svetog Patrika je svetkovina stara više od tisuću godina, a slavi se 17.ožujka i to najviše u Irskoj.
Na Dan svetog Patrika irske obitelji idu u crkvu, korizmeni post se prekida na jedan dan, ljudi plešu, piju i jedu tradicionalna jela pripremljena od kupusa i slanine.

List djeteline i zelena boja simboli su ove svetkovine. 

A tko je bio sveti Patrik?

Patrik je rođen oko 385. godine u Velikoj Britaniji pod imenom Magonus Sucatus Patricius. U Irsku je stigao kao rob, kada su ga sa 16 godina oteli irski gusari. Bio je pastir, običan mladić koji nije vjerovao u Boga, međutim na pašnjacima uz stada ovaca postao je pobožan, počeo se moliti Bogu. Nakon nekoliko godina ropstva Patrik je uspio pobjeći u Britaniju, gdje je postao đakon, a nakon povratka u Irsku i biskup. Imao je veliku ulogu u preobraćenju Iraca na kršćanstvo. Umro je 17. ožujka 461. godine kod irskog grada Downa.

Oko osobe sv. Patrika nastalo je mnogo legendi. Jedna od najpoznatijih je da je istjerao sve zmije iz Irske (ni danas na tom otoku nema zmija). Za njega se vezuje i djetelina, koju je on navodno upotrijebio da prikaže Ircima Presveto Trojstvo. Danas je stoga djetelina, kao i njena zelena boja, simbol Irske. Ispravno ju je prikazivati s tri lista (kao simbol Presvetog Trojstva), a ne sa četiri. Kako je Dan sv. Patrika u vrijeme korizme, u Irskoj je običaj da obitelji ujutro odlaze u crkvu ujutro te slave poslijepodne. 

Dan sv. Patrika, nacionalni praznik u Irskoj, slavi se diljem planete i danas je vjerojatno u svijetu najpoznatiji blagdan jednog katoličkog sveca (uz blagdane sv. Nikole i sv. Valentina). U suvremeno doba ovaj dan obilježava se paradama (najpoznatije su one u Dublinu i New Yorku) te ispijanjem velikih količina piva.

 

LEGENDE I SIMBOLI

IRSKI VILENJAK

Irski vilenjak ili leprechaun bradati je patuljak odjeven u zeleno s velikim šeširom na glavi. Legenda kaže da su leprechauni bili postolari, koji su novac od izrađenih cipela stavljali u lončić i sakrili ga na kraju duge. Ako ga čovjek ikad ulovi, leprechaun mu mora za oslobođenje ispuniti tri želje. Danas na Dan svetog Patrika Irci imaju običaj sakriti novčiće, koje onda djeca traže u nadi da će možda naletjeti i na vilenjaka.

 

ZMIJE

Danas u Irskoj gotovo pa i nema zmija, guštera, gmazova, a pokušaji da se nastane su gotovo nemogući. Legenda kaže da je Sveti Patrik protjerao sve zmije iz Irske. Znanstvenici pak smatraju da u Irskoj nema zmija jer se otok odvojio od kontinenta za vrijeme ledenog doba i da su tada nestale sve zmije i gmazovi s otoka. Protjerivanje zmija iz Irske samo je slikovit prikaz protjerivanje poganstva i početak kršćanstva.

 

DJETELINA

Pronalazak djeteline sa četiri lista znači sreću. A kakve veze ima djetelina s Irskom i Patrikom? Sveti Patrik koristio je djetelinu s tri lista kao simbol Svetog Trojstva, odnosno da bi lakše prikazao tri osobe Boga - Oca, Sina i Duha Svetoga. Djetelina je biljka roda Trifolium, što asocira da se radi o tri lista, a četiri ili više listova javlja se nakon mutacije gena biljke. Prema Guinnessovoj knjizi rekorda, Shigeo Obara iz Japana je 2002. godine pronašao djetelinu s najviše listova ikad, čak njih 18.

 

ZELENA BOJA

Kad spomenete Irsku, vjerujemo da vam prvo padne na pamet zelena boja. Zašto? Kažu da je boja Irske i Svetog Patrika bila plava, međutim Irska se povezuje sa zelenom bojom. Ovo su neki od razloga za to:

- Zelena je jedna od tri boje na zastavi.
- Djetelina koju je koristio Sveti Patrik je, naravno, zelena.
- Irskom dominira zelena boja, gledajući pejzaž, zbog čestih kiša.


Obucite danas nešto zeleno, pronađite irskog vilenjaka ili djetelinu sa četiri lista - u svakom slučaju želimo vam dobru zabavu povodom Dana svetog Patrika!

Patriku, Patriciji, Domagoju želimo sretan imendan!

[ Povratak na prethodnu stranicu Povratak | Ispiši članak Ispiši članak | Pošalji prijatelju Pošalji prijatelju ]
preskoči na navigaciju