preskoči na sadržaj

Osnovna škola "August Harambašić" Donji Miholjac

Login
Ime smo dobili po...

Ponosni smo na....

Kalendar
« Srpanj 2018 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
25 26 27 28 29 30 1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31 1 2 3 4 5
Prikazani događaji

Stručno usavršavanje

Stručni skupovi- prijava

Izdvajamo

Vremenik pisanih provjera

Pristup informacijama

Preporučujemo...

Udžbenici iz informatike

Školska učilica 

Razredna stranica 3.c

Prijavi zlostavljanje

Prijava zlostavljanja na Internetu

Sandučić povjerenja

Brojač posjeta
Ispis statistike od 17. 1. 2010.

Ukupno: 1546895
Ovaj tjedan: 197
Vijesti
Povratak na prethodnu stranicu Ispiši članak Pošalji prijatelju
VEČER MATEMATIKE
Autor: Branka Cigrovski, 11. 12. 2017.

Roditelji i učenici naše škole u Donjem Miholjcu, kao i učenici Područne škole u Rakitovici, i ove su se godine, u četvrtak, 7. prosinca, u večernjim satima, rado odazvali pozivu učitelja i okupili su se u svojim učionicama kako bi ispunjavali kreativne i maštovite matematičke zadatke.

Na taj način obilježili smo još jednu Večer matematike čiji je glavni organizator Hrvatsko matematičko društvo.


Večer matematike u OŠ „August Harambašić“ u Donjem Miholjcu okupila je 276 sudionika, dok se u Područnoj školi u Rakitovici skupio 51 učenik, roditelj i učitelj.

Večer matematike projekt je Hrvatskog matematičkog društva koji se provodi u dječjim vrtićima, osnovnim i srednjim školama diljem naše domovine, svake godine prvog četvrtka u prosincu, u večernjim terminima.

Hrvatsko matematičko društvo pokrenulo je i osmislilo niz zabavnih matematičkih aktivnosti, a sve s  ciljem popularizacije matematike u ranoj školskoj dobi. Kako bi potaknuli što veći broj škola na sudjelovanje i provedbu Večeri matematike Hrvatsko matematičko društvo šalje školama radne materijale iz kojih učitelji biraju i slažu radne centre za svaki razred. Na ovaj način, ugodnim druženjem uz matematičke igre i zadatke, roditelji, učenici i učitelji zajedno bore se protiv uobičajenih predrasuda kako je matematika teška i zamorna. Osim toga, igre i zadaci su osmišljeni tako da učenike stavljaju u konkretne, lako zamislive, životne situacije te na taj način potiču i razvijaju logičko razmišljanje kod djece.

Na druženje i igru pozvani su svi roditelji i učenici razredne i predmetne nastave kako matične, tako i područne škole. Aktivnosti su bile raznolike – učenici i roditelji su zbrajali, oduzimali, spajali, slagali i natjecali se u paru i grupama. Na ovaj način i roditelji su mogli doživjeti radnu atmosferu razreda, a učenici su bili ponosni jer su svojom putovnicom vodili roditelje iz jednog centra u drugi.

Večer matematike prihvatili su svi učitelji razredne nastave (M. Ćosić, M. Mikić, I. Molnar, M. Jarabek, A. Majdenić, A. Cigrovski, M. Mađarić, V. Čmelak, Ž. Pobi i M. Šimenić) i učitelji matematike predmetne nastave (M. Veselovac, D Dumančić, B. Cigrovski), a njima se u matičnoj školi pridružila u prvim razredima defektologinja A. Vrbanić, a u predmetnoj nastavi učiteljica hrvatskog jezika Z. Jurčević, koja je vodila radni centar Glagoljica i učiteljica fizike Lovorka Sertić.

IRIM (Institut za razvoj i inovativnost mladih) ove je godine postao glavni pokrovitelj Veceri matematike  te su učenici predmetne nastave s učiteljicom fizike L. Sertić otkrivali i proučavali nove tehnologije u sklopu robotičke lige mladih Croatian Makers. Zadatak im je bio upotrebom mikro:bita riješiti različite zadatke (npr. upotrijebiti mikro:bit u svojstvu termometra i očitati temperaturu prostorije). IRIM, kao glavni sponzor događaja, organizirao je nagradni natječaj za učenike i roditelje koji su sudjelovali u aktivnostima Večeri matematike. Tijekom rješavanja zadataka sudionici su trebali napraviti fotografiju ili kratki video koji pokazuje uporabu micro:bita i objaviti ga na svojem Facebook profilu uz hashtagove: #volimmicrobit #volimmatematiku #microbitHR. 

Ponosni smo što je naša učiteljica fizike jedna od pet nagrađenih u kategoriji najbolja fotografija i izjava o korišenju micro:bita

"Večer matematike u OŠ August Harambašić Donji Miholjac nije bila samo matematika: žurili smo skenirati kodove, dobro smo se zagrijali, riješili smo zadatke,dobili novi, još zanimljiviji koji nam je rekaoda smo učionicu zagrijali na 30°C.

  

 

 

U područnoj školi u Rakitovici učiteljima (S. Horvat, I. Bučanac Habuda i M. Šoš) pridružila se i učiteljica engleskog jezika A. Zupčić s radnim centrom na engleskom jeziku. Učiteljica matematike B. Cigrovski i školska knjižničarka A. Hat prijavile su našu školu u ovu manifestaciju i bile zadužene za dobru pripremu i sve organizatorske detalje.

Iako sudjelovanje nije obavezno i uvijek je usred radnog tjedna prepunog drugih obaveza, možemo reći da smo iznimno zadovoljni odazivom i suradnjom s učenicima i roditeljima. Učenici su prepoznali Večer matematike kao ugodno, kreativno druženje, a roditelji kao kvalitetno provedeno slobodno vrijeme.

Djelić dojmova prenosimo kroz slike i izjave roditelja i učenika:


- izjave sudionika radionica za prve razrede:

Kreativno, djeci i roditeljima zanimljivo, možemo i želimo ponoviti.

Zabavno i za tate!

Lijep način učenja matematike. Veselimo se idućem susretu nagodinu!

 

- izjave sudionika radionica za druge razrede:

Veselo, edukativno, domišljato.

Trebalo bi biti više ovakvih druženja za roditelje i za djecu.

Smatram da nema boljeg načina od učenja kroz igru. Izuzetno poučno.

Sviđaju mi se ove igre.

 

izjave sudionika radionica za treće razrede:

Bilo mi je super i zabavila sam se.

Bilo mi je dobro i jako izazovno!

Bilo mi je super i htjela bih to ponoviti!

Korisno i ugodno provedeno vrijeme djece i roditelja.

 

- izjave sudionika radionica za četvrte razrede:

Vrlo zabavno i poučno, i ja – mama, sam ponešto naučila.

 

- izjave sudionika radionica za predmetnu nastavu:

Jako mi je bilo zabavno i jako mi je brzo prošlo.

Meni se jako svidjela ova večer, pokazalo se da je matematika zabavna, zanimljiva i društvena.

Matematika prikazana na zanimljiv način, mijenja pogled učenika na matematiku. Svaka pohvala!

U školi treba biti više ovakvih događanja.

učiteljica matematike B. Cigrovski i školska knjižničarka A. Hat 

Fotografije s Večeri matematike

 

 

 

 

 

[ Povratak na prethodnu stranicu Povratak | Ispiši članak Ispiši članak | Pošalji prijatelju Pošalji prijatelju ]
preskoči na navigaciju