preskoči na sadržaj

Osnovna škola "August Harambašić" Donji Miholjac

 > Naslovnica
Vijesti

VEČER MATEMATIKE

Autor: Branka Cigrovski, 11. 12. 2017.

Roditelji i učenici naše škole u Donjem Miholjcu, kao i učenici Područne škole u Rakitovici, i ove su se godine, u četvrtak, 7. prosinca, u večernjim satima, rado odazvali pozivu učitelja i okupili su se u svojim učionicama kako bi ispunjavali kreativne i maštovite matematičke zadatke.

Na taj način obilježili smo još jednu Večer matematike čiji je glavni organizator Hrvatsko matematičko društvo.

Večer matematike u OŠ „August Harambašić“ u Donjem Miholjcu okupila je 276 sudionika, dok se u Područnoj školi u Rakitovici skupio 51 učenik, roditelj i učitelj.

Večer matematike projekt je Hrvatskog matematičkog društva koji se provodi u dječjim vrtićima, osnovnim i srednjim školama diljem naše domovine, svake godine prvog četvrtka u prosincu, u večernjim terminima.

Hrvatsko matematičko društvo pokrenulo je i osmislilo niz zabavnih matematičkih aktivnosti, a sve s  ciljem popularizacije matematike u ranoj školskoj dobi. Kako bi potaknuli što veći broj škola na sudjelovanje i provedbu Večeri matematike Hrvatsko matematičko društvo šalje školama radne materijale iz kojih učitelji biraju i slažu radne centre za svaki razred. Na ovaj način, ugodnim druženjem uz matematičke igre i zadatke, roditelji, učenici i učitelji zajedno bore se protiv uobičajenih predrasuda kako je matematika teška i zamorna. Osim toga, igre i zadaci su osmišljeni tako da učenike stavljaju u konkretne, lako zamislive, životne situacije te na taj način potiču i razvijaju logičko razmišljanje kod djece.

Na druženje i igru pozvani su svi roditelji i učenici razredne i predmetne nastave kako matične, tako i područne škole. Aktivnosti su bile raznolike – učenici i roditelji su zbrajali, oduzimali, spajali, slagali i natjecali se u paru i grupama. Na ovaj način i roditelji su mogli doživjeti radnu atmosferu razreda, a učenici su bili ponosni jer su svojom putovnicom vodili roditelje iz jednog centra u drugi.

Večer matematike prihvatili su svi učitelji razredne nastave (M. Ćosić, M. Mikić, I. Molnar, M. Jarabek, A. Majdenić, A. Cigrovski, M. Mađarić, V. Čmelak, Ž. Pobi i M. Šimenić) i učitelji matematike predmetne nastave (M. Veselovac, D Dumančić, B. Cigrovski), a njima se u matičnoj školi pridružila u prvim razredima defektologinja A. Vrbanić, a u predmetnoj nastavi učiteljica hrvatskog jezika Z. Jurčević, koja je vodila radni centar Glagoljica i učiteljica fizike Lovorka Sertić.

IRIM (Institut za razvoj i inovativnost mladih) ove je godine postao glavni pokrovitelj Veceri matematike  te su učenici predmetne nastave s učiteljicom fizike L. Sertić otkrivali i proučavali nove tehnologije u sklopu robotičke lige mladih Croatian Makers. Zadatak im je bio upotrebom mikro:bita riješiti različite zadatke (npr. upotrijebiti mikro:bit u svojstvu termometra i očitati temperaturu prostorije). IRIM, kao glavni sponzor događaja, organizirao je nagradni natječaj za učenike i roditelje koji su sudjelovali u aktivnostima Večeri matematike. Tijekom rješavanja zadataka sudionici su trebali napraviti fotografiju ili kratki video koji pokazuje uporabu micro:bita i objaviti ga na svojem Facebook profilu uz hashtagove: #volimmicrobit #volimmatematiku #microbitHR. 

Ponosni smo što je naša učiteljica fizike jedna od pet nagrađenih u kategoriji najbolja fotografija i izjava o korišenju micro:bita

"Večer matematike u OŠ August Harambašić Donji Miholjac nije bila samo matematika: žurili smo skenirati kodove, dobro smo se zagrijali, riješili smo zadatke,dobili novi, još zanimljiviji koji nam je rekaoda smo učionicu zagrijali na 30°C.

  

 

 

U područnoj školi u Rakitovici učiteljima (S. Horvat, I. Bučanac Habuda i M. Šoš) pridružila se i učiteljica engleskog jezika A. Zupčić s radnim centrom na engleskom jeziku. Učiteljica matematike B. Cigrovski i školska knjižničarka A. Hat prijavile su našu školu u ovu manifestaciju i bile zadužene za dobru pripremu i sve organizatorske detalje.

Iako sudjelovanje nije obavezno i uvijek je usred radnog tjedna prepunog drugih obaveza, možemo reći da smo iznimno zadovoljni odazivom i suradnjom s učenicima i roditeljima. Učenici su prepoznali Večer matematike kao ugodno, kreativno druženje, a roditelji kao kvalitetno provedeno slobodno vrijeme.

Djelić dojmova prenosimo kroz slike i izjave roditelja i učenika:


- izjave sudionika radionica za prve razrede:

Kreativno, djeci i roditeljima zanimljivo, možemo i želimo ponoviti.

Zabavno i za tate!

Lijep način učenja matematike. Veselimo se idućem susretu nagodinu!

 

- izjave sudionika radionica za druge razrede:

Veselo, edukativno, domišljato.

Trebalo bi biti više ovakvih druženja za roditelje i za djecu.

Smatram da nema boljeg načina od učenja kroz igru. Izuzetno poučno.

Sviđaju mi se ove igre.

 

izjave sudionika radionica za treće razrede:

Bilo mi je super i zabavila sam se.

Bilo mi je dobro i jako izazovno!

Bilo mi je super i htjela bih to ponoviti!

Korisno i ugodno provedeno vrijeme djece i roditelja.

 

- izjave sudionika radionica za četvrte razrede:

Vrlo zabavno i poučno, i ja – mama, sam ponešto naučila.

 

- izjave sudionika radionica za predmetnu nastavu:

Jako mi je bilo zabavno i jako mi je brzo prošlo.

Meni se jako svidjela ova večer, pokazalo se da je matematika zabavna, zanimljiva i društvena.

Matematika prikazana na zanimljiv način, mijenja pogled učenika na matematiku. Svaka pohvala!

U školi treba biti više ovakvih događanja.

učiteljica matematike B. Cigrovski i školska knjižničarka A. Hat 

Fotografije s Večeri matematike

 

 

 

 

 
Naša škola

e-Dnevnik za učenike

e-Dnevnik za nastavnike

IZDVAJAMO

Školski kurikulum

Vremenik pisanih provjera

Raspored sati

Raspored informacija za roditelje

Pristup informacijama

Školski dokumenti

Ime smo dobili po...

Kalendar
« Listopad 2018 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
Prikazani događaji

Tražilica
Stručno usavršavanje
Korisni linkovi

CMS za škole logo
Osnovna škola "August Harambašić" Donji Miholjac / Prilaz stadionu 1, HR-31540 Donji Miholjac / www.os-aharambasica-donjimiholjac.skole.hr / dmiholjac@os-aharambasica-donjimiholjac.skole.hr
preskoči na navigaciju