preskoči na sadržaj

Osnovna škola "August Harambašić" Donji Miholjac

 > Naslovnica
Vijesti

DANI HRVATSKOGA JEZIKA

Autor: Zrinka Jurčević, 9. 3. 2018.

Dani hrvatskoga jezika obilježeni u holu škole. Na jezično-povijesnom zemljovidu možemo proučiti i podsjetiti se najvažnijih spomenika hrvatske jezične pisane baštine.

    Dani hrvatskoga jezika obilježavaju se sredinom ožujka jer je 17. ožujka 1967. objavljena Deklaracija o nazivu i položaju hrvatskoga jezika u tadašnjem Telegramu, novinama za društvena i kulturna pitanja.     U Deklaraciji zahtijevalo se poštivanje ustavnog propisa o jednakosti i ravnopravnosti četiriju književnih jezika ( u tadašnjoj državi SFRJ) : slovenskoga, hrvatskoga, srpskoga, makedonskoga. Zahtijevalo se dosljedna primjena hrvatskoga književnog jezika u školama, novinstvu, javnom i političkom životu, na radiju i televiziji kad se god radi o hrvatskom stanovništvu, te da službenici, nastavnici i javni radnici, bez obzira otkuda potjecali, službeno upotrebljavaju književni jezik sredine u kojoj djeluju. Iako su potpisnici bili proganjani i Deklaracija osuđena od tadašnje službene vlasti, glas otpora hrvatske kulture vladajućoj jezičnoj politici bio je nepredvidiva manifestacija hrvatskog kulturnog i političkog otpora.
     U našoj školi možete vidjeti prigodni pano na kojem su istaknuti važni spomenici hrvatske pismenosti, a time i hrvatskoga jezika. Spomenike smo poredali geografski prema mjestu nastanka ili mjestu pronalaska. Nadamo se da će vas ovaj jezično-povijesni zemljovid potaknuti na promišljanje o vrijednosti, ljepoti hrvatskoga jezika. Ili kako bi veliki hrvatski pjesnik Vladimir Nazor u svom sonetu „Hrvatski jezik“ napisao:
      „U tebi sam vijek svoj proživio
        Drevni i lijepi jeziče Hrvata…“

učiteljice Jelena Šarčević (povijest) i Zrinka Jurčević (hrvatski jezik)

 

 
Naša škola

e-Dnevnik za učenike

e-Dnevnik za nastavnike

IZDVAJAMO

Školski kurikulum

Vremenik pisanih provjera

Raspored sati

Raspored informacija za roditelje

Pristup informacijama

Školski dokumenti

Ime smo dobili po...

Kalendar
« Prosinac 2018 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
26 27 28 29 30 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31 1 2 3 4 5 6
Prikazani događaji

Tražilica
Stručno usavršavanje
Korisni linkovi

CMS za škole logo
Osnovna škola "August Harambašić" Donji Miholjac / Prilaz stadionu 1, HR-31540 Donji Miholjac / www.os-aharambasica-donjimiholjac.skole.hr / dmiholjac@os-aharambasica-donjimiholjac.skole.hr
preskoči na navigaciju