preskoči na sadržaj

Osnovna škola "August Harambašić" Donji Miholjac

 > Naslovnica
Vijesti

ISTRA - VIŠEDNEVNA EKSKURZIJA 7-IH RAZREDA

Autor: Zrinka Jurčević, 25. 6. 2018.

Učenici 7-ih razreda naše škole ostvarili su petodnevnu ekskurziju „Istra“

od 18. lipnja do 22. lipnja 2018. godine

 

...krećemo...

Putovanje je započelo u 6,30 ispred parkirališta osnovne škole. Udobnim autobusom Čazmatransa u organizaciji TA Mare Panonium zaputili smo se na višednevnu ekskurziju. Vrlo brzo smo zamijenili ravničarski krajolik prelazeći Krndiju i polako se uključivali na glavnu prometnicu auto-cestu koja nas je vodila put Istre. Nekoliko puta se stajalo kako bi se učenici i voditelji okrijepili te uskoro kroz Tunel Učku prešli prag Istre. Ubrzo smo stali na svom prvom odredištu – Roču. Nakon kratkog upoznavanja i podsjećanja na prvu tiskanu knjigu Misal po zakonu rimskog dvora, Alejom glagoljaša uputili smo se prema najmanjem gradu Humu. Kratko smo zastali pored spomenika Istarskom razvodu što je bila prva prilika za fotografiranje. U Humu su učenici imali kratko vrijeme slobodno te su počeli i kupovati prve suvenire. Nakon toga smo se uputili u Motovun, no zbog radova na cesti, došlo je do promjene u planu putovanja te se uputili za Grožnjan, malo umjetničko mjesto u unutrašnjosti Istre. Nakon razgledavanja, put nas je vodio prema Resortu Duga uvala gdje smo bili smješteni. Učenici su ubrzo raspoređeni u svoje sobe, a zatim su otišli na večeru.

...slušaju o glagoljašima...


Drugi dan je bio predviđen za posjet Brijunima. Dopodne smo proveli u kupanju i odmaranju, te nakon ručka krenuli u Fažanu. Iz Fažane brodom smo stigli u NP Brijuni koji je bogat biljnim i životinjskim vrstama, te kulturnom baštinom. Brijuni su poznati kao rezidencija nekadašnjeg predsjednika Josipa Broza Tita, a i današnji predsjednici rado odsjedaju na Brijunima. Dio obilaska Brijuna je bio u turističkom vlakiću, a dio pješke. Tako smo se i došetali do masline koja je stara više od 1600 godina, ali i do vrlo glasnog papagaja Koka. U 18,30 krenuli smo brodom do Fažane, a zatim u hotel. Nakon večere, učenici su rado otišli na omiljenu zabavu – disco.

...pred maslinom starom više od 1600 godina..


Sljedeći dan je bio nešto napornije što se tiče obilazaka jer je bilo dosta destinacija koje je trebalo pogledati. Prva je bila zvjezdarnica Višnjan/Tićan gdje su učenici mogli kroz teleskop pogledati Sunčeve pjege, kao i druge promjene. Čuli su vrlo zanimljivo predavanje o korisnosti Sunca, ali i o štetnosti pretjeranog sunčanja. U okolišu zvjezdarnice na tren smo imali dojam da smo u britanskom Stonehengu. Nakon što su promatrali visoko iznad zemlje, učenici su se uskoro spustili ispod – u jamu Baredine. U pet dvorana posjetili su podzemlje Istre, a mogli su i vidjeti čovječju ribicu, endemičnog vodozemca. U ranim popodnevnim satima posjetili smo Poreč – Eufrazijevu baziliku iz 6. stoljeća te ostale znamenitosti. Nakon kratkog slobodnog vremena, u restoranu Croatia organiziran je ručak. Poslije ručka uputili smo se prema hotelu, zastavši nakratko panoramski pogledati Limski kanal. Prema dogovoru s učenicima, izostavili smo Rovinj kako bi mogli iskoristiti vrijeme za kupanje.

...istarski Stonehenge


Dopodne predzadnjeg dana proveli smo u Puli obilazeći najpoznatije lokalitete – Arenu, Augustov hram….Učenici su imali dosta slobodnog vremena kako bi kupili suvenire, ali i potrebne grickalice za važnu nogometnu utakmicu koja se odigravala toga dana Hrvatska-Argentina. Nakon ručka, slijedio je popodnevni odmor, a zatim odlazak na plažu. Večernje sate učenici su uglavnom proveli gledajući utakmicu i odlaskom u disco. 

 

....pulska Arena...


Na dan odlaska došlo je do promjene vremena, cijelim putem nas je pratila kiša. Zbog toga smo morali skratiti i odustati od razgledavanja Rijeke i Trsata. Panoramski smo autobusom prošli Opatijom te polako se uputili prema Donjem Miholjcu. Uz nekoliko usputnih stajanja, u Donji Miholjac smo stigli u 21 sat.  Učenici 7-ih razreda pokazali su primjerno ponašanje, a i sami su iskazali svoje zadovoljstvo višednevnom ekskurzijom.

Voditeljice: Zrinka Jurčević, Višnja Shala, Marijeta Veselovac

 
Naša škola

e-Dnevnik za učenike

e-Dnevnik za nastavnike

IZDVAJAMO

Školski kurikulum

Vremenik pisanih provjera

Raspored sati

Raspored informacija za roditelje

Pristup informacijama

Školski dokumenti

Ime smo dobili po...

Kalendar
« Studeni 2018 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
29 30 31 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 1 2
3 4 5 6 7 8 9
Prikazani događaji

Tražilica
Stručno usavršavanje
Korisni linkovi

CMS za škole logo
Osnovna škola "August Harambašić" Donji Miholjac / Prilaz stadionu 1, HR-31540 Donji Miholjac / www.os-aharambasica-donjimiholjac.skole.hr / dmiholjac@os-aharambasica-donjimiholjac.skole.hr
preskoči na navigaciju