preskoči na sadržaj

Osnovna škola "August Harambašić" Donji Miholjac

 > Naslovnica
Vijesti

DAN KRAVATE

Autor: Maja Poslon Živković, 18. 10. 2018.

Na današnji dan, 18. listopada, obilježava se hrvatski i svjetski Dan kravate. Naime, na taj dan izvedena je 2003. godine spektakularna instalacija Kravata oko Arene u Puli. Tom instalacijom, s najvećom kravatom na svijetu, simbolički je povezano antičko i suvremeno doba, a crvenom bojom kravate svijetu je upućena poruka ljubavi i suživota među ljudima i narodima. Hrvatski sabor iskazao je kravati posebnu počast proglasivši godine 2008. upravo 18. listopada Danom kravate. Od tada se Dan kravate svake godine 18. listopada svečano obilježava u Hrvatskoj, a tijekom proteklih godina njegovo je obilježavanje započelo u raznim dijelovima svijeta.

Tridesetogodišnji rat ostat će zapamćen u povijesti kao jedan od najkrvavijih ratova 17. stoljeća u kojemu je sudjelovao veliki dio tadašnjih zemalja Europe. Upravo su u tom krvavom ratu hrvatski vojnici, pripadnici vojne skupine „Hrvati“ (njem. Crabatten), uspostavili temelje najpoznatijem hrvatskom izumu – kravati. 

Sveprisutna kravata svoj dan slavi 18. listopada! Upravo je na taj dan 2003. godine velika crvena kravata omotana oko veličanstvene Arene u Puli, stvorivši tako razglednicu koja je obišla svijet.

Nezamisliva u današnjem poslovnom svijetu, kravata je simbol elegancije, biznisa i poštovanja. Muškarci ju nerado nose u svoje slobodno vrijeme jer lagano zateže vrat, ali ruku na srce – svakom muškarcu dobro stoji prikladna kravata.

Zanimljivo, riječ kravata jedan je od rijetkih primjera tzv. kružnog posuđivanja u jeziku. O čemu je riječ? Hrvatski jezik je preuzeo riječ „kravata“ iz francuskog jezika (cravate) koji ju je uzeo iz naziva za tadašnju vojnu skupinu„Hrvati“. Upravo su je Francuzi popularizirali i prilagodili dizajn - kravate iz 17. stoljeća bile su nešto kraće i šire te se nisu vezale na danas nam poznate načine. Nameće se pitanje: otkud ovim vojnicima taj novi dodatak u borbi koji nisu mogli iskoristiti kao oružje? Pučka tradicionalna priča kaže da je to bio simbol vjernosti i ljubavi. Naime, zaručnice su svojim ratnicima poklanjale rupce koje su vezali u borbi ne bi li ih podsjećali na svoje drage koje ih čekaju doma.

Danas se dijelom bontona smatra znati pravilno vezati kravatu, stoga, dragi čitaoci, za vas donosimo kratke upute o vezanju kravate!

- Nakon što zakopčate košulju do posljednjeg gumba, stavite kravatu oko vrata tako da vam je deblji dio na strani ruke kojom pišete. Tanji dio kravate mora biti na sredini debljeg dijela (gledano po duljini).

- Uzmite deblji dio kravate i prebacite ga oko tanjeg dijela tako da prođe ispod njega.

- Sada prebacite deblji dio na drugu stranu, tako da ovoga puta prođe iznad, preko tanjeg tijela.

- I dalje baratamo debljim dijelom kravate. Prebacite ga s unutarnje strane omče koja se formirala tako da ga izvučete van kod vrata.

- Kako biste zategnuli čvor, povucite tanji i deblji dio kravate, pazeći da ne stegnete prečvrsto.

- Tanji dio umetnite kroz za to predviđeni prostor s unutarnje strane debljeg dijela.

- Ako koristite iglu za kravatu, nemojte ju zaboraviti zakačiti za košulju.
Naša škola

e-Dnevnik za učenike

e-Dnevnik za nastavnike

IZDVAJAMO

Školski kurikulum

Vremenik pisanih provjera

Raspored sati

Raspored informacija za roditelje

Pristup informacijama

Školski dokumenti

Ime smo dobili po...

Kalendar
« Studeni 2018 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
29 30 31 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 1 2
3 4 5 6 7 8 9
Prikazani događaji

Tražilica
Stručno usavršavanje
Korisni linkovi

CMS za škole logo
Osnovna škola "August Harambašić" Donji Miholjac / Prilaz stadionu 1, HR-31540 Donji Miholjac / www.os-aharambasica-donjimiholjac.skole.hr / dmiholjac@os-aharambasica-donjimiholjac.skole.hr
preskoči na navigaciju