preskoči na sadržaj

Osnovna škola "August Harambašić" Donji Miholjac

 > Naslovnica
Vijesti

DAN SJEĆANJA NA HOLOKAUST

Autor: Zrinka Jurčević, 25. 1. 2020.

Na Dan sjećanja na žrtve holokausta nezaobilazno je podsjetiti se na djevojčicu Anu Frank i njezin dnevnički zapis. Na panou u holu škole možete pročitati osvrte na filmove, književna djela koja govore o toj teškoj temi.

Dan sjećanja na holokaust i sprječavanja zločina protiv čovječnosti međunarodni je dan sjećanja kojim se želi podsjetiti na sve žrtve nacističkih režima tijekom Drugog svjetskog rata.
Ovaj se Dan obilježava diljem Europe, a u najvećem broju europskih zemalja za datum obilježavanja izabran je 27. siječnja. Na taj je dan 1945. godine Crvena armija oslobodila 7.500 zatvorenika koje su za sobom ostavili nacisti u koncentracijskom logoru Auschwitz u Oświęcimu u Poljskoj. Tog se datuma ovaj Dan sjećanja obilježava i u Republici Hrvatskoj.
Izvorno, riječ holokaust označava žrtvu paljenicu, pri kojoj se spaljuje cijela životinja. Danas je međutim u cijelom svijetu ta riječ uobičajeno ime za genocid nad Židovima (hebrejski: שואה/šoa), te u širem značenju i sustavno istrebljivanje drugih grupa (prvenstveno Roma) za vrijeme nacističkog režima u Njemačkoj.
U holu škole postavili smo pano posvećen holokaustu, no iz jedne druge perspektive – iz perspektive umjetnosti. Ta vrlo teška tema, predmet je radnje filmova i književnih djela. Najpoznatije književno djelo je Dnevnik Ane Frank dok u filmskoj umjetnosti ima dosta filmova koji govore o holokaust. 
Naše osmašice Ana, Anja, Hana, Tea  iz 8. b za vas su pogledale filmove i napisale svoje osvrte. Također su i uredile pano. Filmovi mogu biti dobar početak za proučavanje, ali i poučavanje teme o holokaustu.

Materijale pripremili: Zrinka Jurčević (hrvatski jezik) i Mario Pintarić (geografija)

 
Naša škola

e-Dnevnik za učenike

e-Dnevnik za nastavnike

IZDVAJAMO

Školski kurikulum

Raspored sati

Raspored informacija za roditelje

Pristup informacijama

Školski dokumenti

Ime smo dobili po...

Kalendar
« Srpanj 2020 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
Prikazani događaji

Tražilica
Stručno usavršavanje
Korisni linkovi

CMS za škole logo
Osnovna škola "August Harambašić" Donji Miholjac / Prilaz stadionu 1, HR-31540 Donji Miholjac / www.os-aharambasica-donjimiholjac.skole.hr / dmiholjac@os-aharambasica-donjimiholjac.skole.hr
preskoči na navigaciju