preskoči na sadržaj

Osnovna škola "August Harambašić" Donji Miholjac

 > Naslovnica
Vijesti

"Kirvaj u Donjem Miholjcu"

Autor: Branka Cigrovski, 25. 9. 2020.

Dan grada i crkveni god sv. Mihaela Arkanđela

Ime Mihael potječe iz hebrejskog jezika što znači „Tko je kao Bog“. Najznačajniji tekst o ovome arkanđelu je onaj iz Otkrivenja (12, 7-9):

„Uto se zametnu rat u nebu koji je Mihael sa svojim anđelima morao voditi protiv Zmaja. Zmaj i njegovi anđeli prihvatiše borbu, ali je ne mogoše izdržati. I mjesta za njih više nije bilo u nebu. Bijaše izbačen veliki Zmaj, stara Zmija, koja se zove đavao - sotona, zavodnik cijeloga svijeta - bijaše zbačen na zemlju i bijahu zbačeni s njime njegovi anđeli."

Ikonografija prikazuje sv. Mihaela kao ratnika u oklopu i s mačem u ruci. Crkva od najstarijih vremena ima veliko štovanje i duboku pobožnost prema svetom Mihaelu. Promatra ga kao moćnog anđela, koji je svojom zaštitom trajno prisutan. Prema kalendaru Rimokatoličke Crkve, blagdan sv. Mihaela slavi se 29. rujna. Na taj dan slavimo i preostala dva arkanđela: sv. Gabrijela i sv. Rafaela. Bogoslužje vrlo zorno ističe trostruku djelatnost sv. Mihaela u službi Crkve. On je borac, molitelj i pratitelj. Molitva sv. Mihaela se upotrebljava kao zaštita od zlih duhova i ta molitva je jedina egzorcistička molitva koja je dopuštena u Rimokatoličkoj Crkvi. Podjednako ga štuju svi narodi i zaštitnik je mnogih država. Sveti Mihael je prema biblijskoj tradiciji, arkanđeo koji se u Bibliji spominje pet puta. Vjeruje se da je on zapovjednik nebeske vojske u ratu protiv Luciferovih sila tijekom Nebeskog rata. Zato se vjernici koji se nađu u nevolji često molitvom obraćaju ovom arkanđelu. Sv. Mihael zaštitnik je policajaca i vojnika, a posebno padobranaca i borbenih pilota. Zaštitnikom je i radiologa. Nije ljudsko biće nego duhovno stvorenje.

Prvi spomeni crkve  u Donjem Miholjcu potiču iz 1057.godine, kada stari spisi govore o gradnji crkve „na čast sv. Mihaela“. Nakon izgradnje crkve oko nje se postupno grade kuće, te se razvija i naselje koje se naziva Sveti Mihael.  Sadašnja crkva sv. Mihaela izgrađena je u 15. stoljeću.

Zahvaljujući vlastelinskoj obitelji Prandau, prva veća restauracija crkve obavljena je 1738. godine te danas odiše kasno baroknim stilom.  Slikarica Marija Schoffman je 1890. godine prema originalu talijanskog slikara Guidija Remija (iz 1630. godine) izradila u Beču barokni oltar, posvećen naslovu crkve i župe sv. Mihael Arkanđel.

Današnja župa u Donjem Miholjcu nosi ime Župa Svetog Mihaela Arkanđela, te ga donjomiholjčani štuju kao zaštitnika svog mjesta i 29. rujna slave Dan grada i crkveni god Sv. Mihaela Arkanđela.

Valentina Nekić Ivanov i Darko Nikloić
Naša škola

e-Dnevnik za učenike

e-Dnevnik za nastavnike

IZDVAJAMO

Školski kurikulum

Raspored sati

Raspored informacija za roditelje

Pristup informacijama

Školski dokumenti

Ime smo dobili po...

Kalendar
« Svibanj 2021 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
26 27 28 29 30 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31 1 2 3 4 5 6
Prikazani događaji

Tražilica
Stručno usavršavanje
Korisni linkovi

CMS za škole logo
Osnovna škola "August Harambašić" Donji Miholjac / Prilaz stadionu 1, HR-31540 Donji Miholjac / www.os-aharambasica-donjimiholjac.skole.hr / dmiholjac@os-aharambasica-donjimiholjac.skole.hr
preskoči na navigaciju