preskoči na sadržaj

Osnovna škola "August Harambašić" Donji Miholjac

 > Naslovnica
Vijesti

MJESEC HRVATSKE KNJIGE 2020. - RAZLISTAJ SE!

Autor: Maja Poslon Živković, 4. 11. 2020.

Nacionalna manifestacija Mjesec hrvatske knjige posvećena prije svega knjizi, ali i knjižnicama, već 25 godina održava se od 15. listopada do 15. studenog. U povodu 50. obljetnice obilježavanja Dana planeta Zemlje, svi sudionici ovogodišnjeg Mjeseca hrvatske knjige pozvani su da svoje programe posvete planetu Zemlji pod motom Razlistaj se! 

Trenutna situacija postavila je pred sve knjižničare dodatni izazov u provođenju ovogodišnjih radionica. Tako smo se u našoj školi razlistali u drugim i sedmim razredima. Aktivnosti su bile vezane uz zelene ulomke, opise eksterijera, a usmjerene prije svega na aktivno slušanje i čitanje s razumijevanjem. U dogovoru s učiteljicom 2.c razreda Valerijom Čmelak, te razrednicama sedmih razreda, Vesnom Aladić i Kristinom Andračić MHK obilježili smo u razrednim učionicama tih odjela, a aktivnosti smo proveli uz poštivanje svih epidemioloških mjera.

Drugi razredi poslušali su bajku Hans Christiana Andersena Tratinčica. Razgovarali smo o ljepoti i raznolikosti cvijeća i važnosti čuvanja prirode. Proučavali smo nepoznate riječi i uočili pravo bogatstvo zelenih riječi. Naučili smo razlikovati travku, busen, travu i tratinu. Primijetili smo razliku između cvijeta, cvijetka i cvijeća, a pokušali smo se i prisjetiti kako izgledaju tratinčica, tulipan, božur i ruža. 

Zaključili smo da je važno razumjeti što koja riječ znači kako bismo što bolje shvatili priču koju čitamo. Svaka riječ uz sebe veže asocijacije na naša vlastita, proživljena iskustva, te nam na taj način olakšava pamćenje, razumijevanje i pohranu novih obavijesti. Na primjer, uz ružu odmah vežemo miris i trnje, uz sunce toplinu, a uz nož bol. S druge strane potpuno nepoznata riječ je nepoznanica i za naš mozak, teško ju pamtimo ukoliko je ne razjasnimo i povežemo s već poznatim pojmovima. Zato je uvijek važno pitati kada nam neka riječ nije jasna ili pročitati objašnjenje na dnu stranice ili kraju knjige.
Na kraju sata smo odigrali razlistani bingo i pronalazili riječi pisane velikim i malim tiskanim slovima ili prikazane slikom. 

 

Sedmaši su imali zadatak odgonetnuti kojem djelu pripada zagonetni zeleni ulomak. Ulomci su birani iz djela koja su prethodnih godina čitali za lektiru, a sadržavali su vanjske opise, opise prirode, šume, močvare, različitog drveća, grmlja i općenito bilja. Priznali su sedmaši da se takvi opisi nerijetko preskaču pri čitanju. Ipak, iako to nisu očekivali, uspješno su prepoznali hladnu zimu Ružnog pačeta, opise planine i starih jela iz romana Heidi, Bambijev guštik pun grmlja i cvijeća, mirisne jestive bobice iz Bijelog jelena te Gradaševu močvaru iz Kopačkoga rita.

Zatim smo porazgovarali o simbolici opisa prirode u književnim djelima, koji nam uvijek nagoviještaju svojim ugođajem, mirisima i bojama raspoloženje lika ili predviđaju buduće događaje. Opis nježne breze drugačiji je od opisa snažnog hrasta, mirisna bazga budi u nama drugačiji doživljaj bodljikave kupine ili zaraslog močvarnog šaša. 

Prisjetili smo se kako izgledaju biljke iz pročitanih ulomaka i primijetili da iako smo okruženi  drvećem i grmljem, većinu ne raspoznajemo. 
Za kraj smo odigrali Razlistani bingo i tako pokušali spojiti nazive i slike spomenutih biljaka.

Obilježavanje Mjeseca hrvatske knjige podržala je i Tihana Špoljarić, stručna suradnica edukacijsko-rehabilitacijskog profila. Učenici mlađeg školskog uzrasta čitali su pjesme s motivima jeseni. Učenici su uočili bogatstvo jesenskih boja i plodova. Rješavali su radne listiće, bojali različite plodove odgovarajućom bojom i prepoznavali ih pomoću slika.

Za kraj, par rečenica iz proslova književnice Božice Jelušić, izrečenih prilikom službenog otvaranja manifestacije Mjesec hrvatske knjige 15. listopada u Ivanić Gradu.

Čitamo da bismo se širili, listali i granali, da bismo naprosto posvojili iskustva i ugradili u svoj život nove, jedinstvene doživljaje. S nekim ćemo rečenicama, naslovima, stihovima, putovati cijeloga života, iskreći od radosti u njihovu prepoznavanju, kad ih netko drugi pred nama izgovori. Načitan je čovjek dvostruko osiguran od učmalosti i dosade i spašen od praznine: on ima dva svijeta, veličanstvenu prirodu i hram od knjiga, gdje može razviti najtananije misli i najuzvišenije osjećaje.
Da, ima i trajnoga prijatelja, koji ga sigurno neće iznevjeriti: pisca, tamo negdje s druge strane korica, to osjetljivo i darežljivo biće, kojemu je razlistavanje knjige, šum stranica koje se okreću u tišini, najljepša glazba za uši i najveća plaća za njegov plemeniti trud.

Anamarija Hat, stručna suradnica knjižničarka
Tihana Špoljarić, stručna suradnica edukacijsko-rehabilitacijskog profila

 

 

 

 

 

 

 
Naša škola

e-Dnevnik za učenike

e-Dnevnik za nastavnike

IZDVAJAMO

Školski kurikulum

Raspored sati

Raspored informacija za roditelje

Pristup informacijama

Školski dokumenti

Ime smo dobili po...

Kalendar
« Siječanj 2021 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
28 29 30 31 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
1 2 3 4 5 6 7
Prikazani događaji

Tražilica
Stručno usavršavanje
Korisni linkovi

CMS za škole logo
Osnovna škola "August Harambašić" Donji Miholjac / Prilaz stadionu 1, HR-31540 Donji Miholjac / www.os-aharambasica-donjimiholjac.skole.hr / dmiholjac@os-aharambasica-donjimiholjac.skole.hr
preskoči na navigaciju