preskoči na sadržaj

Osnovna škola "August Harambašić" Donji Miholjac

Login
Ime smo dobili po...

Ponosni smo na....

Kalendar
« Lipanj 2018 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
28 29 30 31 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 1
2 3 4 5 6 7 8
Prikazani događaji

Tražilica
Stručno usavršavanje

Stručni skupovi- prijava

Izdvajamo

Vremenik pisanih provjera

Pristup informacijama

Preporučujemo...

Udžbenici iz informatike

Školska učilica 

Razredna stranica 3.c

Prijavi zlostavljanje

Prijava zlostavljanja na Internetu

Sandučić povjerenja

Povijest Osnovne glazbene škole

 

Sami početci glazbe grada sežu u daleku prošlost za vrijeme Turaka. Najviše se primjenjivala u crkvenim liturgijskim obredima.
Inicijator osnivanja glazbene škole u Donjem Miholjcu (u ne tako novoj povijesti) bio je zasigurno Karlo Prandau. Karlo Prandau bio je vrsni pijanist rodom iz Valpova koji je glazbu počeo učiti u Osijeku kod Mirka Turanyja te kasnije nastavio u Pečuhu. Zaslugom baruna Prandaua trivijalna je narodna škola 1830. godine prerasla u glavnu, tako da je u njenom sastavu od 1834. postojala i glazbena škola. Nastavnički plan tada je obuhvaćao puhačke instrumente: flautu, klarinet, fagot, rog i trubu.  Barun Karlo Prandau je težio da se u školi obrazuju budući instrumentalisti za njegov dvorski orkestar koji bi još svirao u crkvi i na  zabavama. Ali, tu su se odgajali i budući učitelji i orguljaši. No budući da učiteljski tečaj u Donjem Miholjcu nije bio službeno priznat, učiteljski su kandidati morali ispit polagati na drugom mjestu.

Kada i pod kojim okolnostima je glazbena škola prestala s radom, danas možemo samo nagađati i donositi relativne zaključke, kao što su:  smrt čuvenog profesora Josepha  Becka, odlazak Karla Prandaua u Beč nakon smrti mlade mu supruge, odlazak Franje Kuhača (violina, klavir, orgulje i harmonija) ili manji broj upisa učenika koji su u glazbenoj školi imali samo poduku, a ispite su davali u drugim glazbenim učilištima.

Prestankom rada glazbene škole (osnovane 1834. godine) nije prestao interes građana Donjeg Miholjca za podukom glazbe te su se uvijek pojavljivale nadarene i vrijedne osobe da tu plemenitu vještinu kroz razne vidove podučavanja prenose na mlađe generacije zainteresirane za glazbeno obrazovanje. 

NOVIJA POVIJEST

   U Osnovnoj školi „August Harambašić“ Donji Miholjac postojao je zbor (mali i veliki), te tamburaški zbor.

        

Veliki zbor Osnovne škole „August Harambašić“ Donji Miholjac
  ppod vodstvom učiteljice Jelice Dimitrijević

 

Mali dječji zbor Osnovne škole „August Harambašić“ Donji Miholjac
  pod vodstvom učiteljice Jelice Dimitrijević

 

Tamburaški orkestar pod vodstvom učitelja Muhameda Zubčevića

 

Od 1960. godine mali i veliki zbor djeluje pod vodstvom učiteljice Jelice Dimitrijević. Odaziv za zborno pjevanje bio je poprilično velik. Tamburaški orkestar naslijedio je učitelj Muhamed Zubčević.

Za osnivanje Osnovne glazbene škole koja djeluje još i danas zaslužna je učiteljica Jelica Dimitrijević. Pismeno se obratila Savjetu Osnovne škole "August Harambašić" Donji Miholjac za osnivanje glazbene škole. Savjet je jednoglasno prihvatio prijedlog te se obratio Skupštini Općine Donji Miholjac i zatražio suglasnost za otvaranje Osnovne glazbene škole, što je na opće odobravanje pozitivno udovoljeno. U osnivanju je pomogla i Glazbena škola "Franjo Kuhač" Osijek pod vodstvom ravnateljice Gordane Gojković.

Kako je bio osiguran prostor i način financiranja nastavničkog kadra i nabavka osnovnih pomagala, raspisao se natječaj za audiciju i upis učenika za glasovir, harmoniku i gitaru sa solfeggiom. Školovanje učenika počelo je sa sljedećim nastavničkim kadrom: Božica Skeledžija, Borka Morača, Muhamed Zubčević i voditeljica Jelica Dimitrijević. Učenici su se upisivali svaku drugu godinu. Početak rada bio je skroman, ali na čvrstim temeljima koji su se održali do današnjih dana, i koji će se, vjerujemo, održati i u budućnosti.

Nakon odlaska voditeljice Jelice Dimitijević (1995. godine) u redovnu mirovinu, vođenje Osnovne glazbene škole je preuzela gđa Nada Došek za koju i sama Jelica Dimitrijević kaže: "Danas sam čvrsto uvjerena da sam ostavila dostojnu zamjenu u temeljitoj i vrijednoj kolegici Nadi Došek i da naša glazbena škola ima osiguranu budućnost na vlastitom profesorskom kadru."

Vrh

Naslovnica

preskoči na navigaciju