preskoči na sadržaj

Osnovna škola "August Harambašić" Donji Miholjac

 > Povijest
Povijest Osnovne glazbene škole

Sami početci glazbe grada sežu u daleku prošlost za vrijeme Turaka. Najviše se primjenjivala u crkvenim liturgijskim obredima.
Inicijator osnivanja glazbene škole u Donjem Miholjcu (u ne tako novoj povijesti) bio je zasigurno Karlo Prandau. Karlo Prandau bio je vrsni pijanist rodom iz Valpova koji je glazbu počeo učiti u Osijeku kod Mirka Turanyja te kasnije nastavio u Pečuhu. Zaslugom baruna Prandaua trivijalna je narodna škola 1830. godine prerasla u glavnu, tako da je u njenom sastavu od 1834. postojala i glazbena škola. Nastavnički plan tada je obuhvaćao puhačke instrumente: flautu, klarinet, fagot, rog i trubu.  Barun Karlo Prandau je težio da se u školi obrazuju budući instrumentalisti za njegov dvorski orkestar koji bi još svirao u crkvi i na  zabavama. Ali, tu su se odgajali i budući učitelji i orguljaši. No budući da učiteljski tečaj u Donjem Miholjcu nije bio službeno priznat, učiteljski su kandidati morali ispit polagati na drugom mjestu.

Kada i pod kojim okolnostima je glazbena škola prestala s radom, danas možemo samo nagađati i donositi relativne zaključke, kao što su:  smrt čuvenog profesora Josepha  Becka, odlazak Karla Prandaua u Beč nakon smrti mlade mu supruge, odlazak Franje Kuhača (violina, klavir, orgulje i harmonija) ili manji broj upisa učenika koji su u glazbenoj školi imali samo poduku, a ispite su davali u drugim glazbenim učilištima.

Prestankom rada glazbene škole (osnovane 1834. godine) nije prestao interes građana Donjeg Miholjca za podukom glazbe te su se uvijek pojavljivale nadarene i vrijedne osobe da tu plemenitu vještinu kroz razne vidove podučavanja prenose na mlađe generacije zainteresirane za glazbeno obrazovanje. 

NOVIJA POVIJEST

   U Osnovnoj školi „August Harambašić“ Donji Miholjac postojao je zbor (mali i veliki), te tamburaški zbor.

        

Veliki zbor Osnovne škole „August Harambašić“ Donji Miholjac
  pod vodstvom učiteljice Jelice Dimitrijević

 

Mali dječji zbor Osnovne škole „August Harambašić“ Donji Miholjac
  pod vodstvom učiteljice Jelice Dimitrijević

 

Tamburaški orkestar pod vodstvom učitelja Muhameda Zubčevića

 

Od 1960. godine mali i veliki zbor djeluje pod vodstvom učiteljice Jelice Dimitrijević. Odaziv za zborno pjevanje bio je poprilično velik. Tamburaški orkestar naslijedio je učitelj Muhamed Zubčević.

Za osnivanje Osnovne glazbene škole koja djeluje još i danas zaslužna je učiteljica Jelica Dimitrijević. Pismeno se obratila Savjetu Osnovne škole "August Harambašić" Donji Miholjac za osnivanje glazbene škole. Savjet je jednoglasno prihvatio prijedlog te se obratio Skupštini Općine Donji Miholjac i zatražio suglasnost za otvaranje Osnovne glazbene škole, što je na opće odobravanje pozitivno udovoljeno. U osnivanju je pomogla i Glazbena škola "Franjo Kuhač" Osijek pod vodstvom ravnateljice Gordane Gojković.

Kako je bio osiguran prostor i način financiranja nastavničkog kadra i nabavka osnovnih pomagala, raspisao se natječaj za audiciju i upis učenika za glasovir, harmoniku i gitaru sa solfeggiom. Školovanje učenika počelo je sa sljedećim nastavničkim kadrom: Božica Skeledžija, Borka Morača, Muhamed Zubčević i voditeljica Jelica Dimitrijević. Učenici su se upisivali svaku drugu godinu. Početak rada bio je skroman, ali na čvrstim temeljima koji su se održali do današnjih dana, i koji će se, vjerujemo, održati i u budućnosti.

Nakon odlaska voditeljice Jelice Dimitijević (1995. godine) u redovnu mirovinu, vođenje Osnovne glazbene škole je preuzela gđa Nada Došek za koju i sama Jelica Dimitrijević kaže: "Danas sam čvrsto uvjerena da sam ostavila dostojnu zamjenu u temeljitoj i vrijednoj kolegici Nadi Došek i da naša glazbena škola ima osiguranu budućnost na vlastitom profesorskom kadru."

Osnovna glazbena škola pri Osnovnoj školi „August Harambašić“  Donji Miholjac

od osnutka 1972./73. do kraja 2009. godine

Gđa Nada Došek ovim je riječima opisala školu:

„Ovom prigodom nije mi cilj prikazati detaljan pregled škole po polaznicima, glazbenim instrumentima i profesorima. Kao današnja voditeljica glazbene škole prilažem jedan globalni pogled na našu glazbenu školu.

Osjećajući potrebe Grada i šire sredine, na inicijativu gđe Jelice Dimitrijević otvoreno je u našem gradu Područno odjeljenje Glazbene škole „Franjo Kuhač“ Osijek, a kasnije je pripojeno Osnovnoj školi „August Harambašić“ Donji Miholjac.

Puno je generacija učenika završilo ovu školu, mnogi su od njih uspješno nastavili daljnje glazbeno obrazovanje, neki su postali poznati u svijetu glazbe, a neki su odmah potražili posao. Od 1972. godine do danas naša je škola glazbeno obrazovala oko 650 učenika. Srednju glazbenu školu završilo je ili pohađalo 31 učenik, a iz naše sredine imamo i 20-ak učenika  s akademskim obrazovanjem.

Možemo se pohvaliti da smo odgojili vlastiti kadar, učitelje koji danas vrlo uspješno rade u našoj školi i obrazuju učenike na klaviru, harmonici, gitari i tamburi. Radimo u dobrom kolektivu, lijepoj sredini okruženi pjesmom, svirkom i svaki dan smo bogatiji za novi ton, predznak, notu… Djelovanje naše škole utječe na glazbeni odgoj mladih, profesionalno usmjeravanje i podizanje glazbene kulture uopće, uzdizanje naše djece, budućih graditelja kulturnog života. No, najvažnije je da u svima postoji ono bez čega nema bavljenja glazbom, a to je ljubav. Zbog ljubavi prema glazbenom pozivu mnogi su učitelji ugradili u ovu školu ne samo svoj radni vijek, već i dio svoga bića. Jedna je od njih i moja draga učiteljica gđa Jelica Dimitrijević, „dobri duh naše škole“. O njoj mogu pisati samo s puno topline, zahvalnosti, poštovanja i divljenja: kao… kao mom velikom uzoru.“


Naša škola

e-Dnevnik za učenike

e-Dnevnik za nastavnike

IZDVAJAMO

Školski kurikulum

Raspored sati

Raspored informacija za roditelje

Pristup informacijama

Školski dokumenti

Ime smo dobili po...

Kalendar
« Studeni 2019 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
28 29 30 31 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 1
2 3 4 5 6 7 8
Prikazani događaji

Tražilica


Napredno pretraživanje
Traži
Stručno usavršavanje
Brojač posjeta
Ispis statistike od 17. 1. 2010.

Ukupno: 1593344
Korisni linkovi

CMS za škole logo
Osnovna škola "August Harambašić" Donji Miholjac / Prilaz stadionu 1, HR-31540 Donji Miholjac / www.os-aharambasica-donjimiholjac.skole.hr / dmiholjac@os-aharambasica-donjimiholjac.skole.hr
preskoči na navigaciju