preskoči na sadržaj

Osnovna škola "August Harambašić" Donji Miholjac

Povijest glazbenog obrazovanja u Donjem Miholjcu

Krajem 18. i početkom 19. stoljeća u Hrvatskoj se otvaraju glazbene škole: Zagreb 1788., Rijeka 1791., Križevci 1813., Karlovac 1826., Varaždin 1828., Osijek 1831. godine. U Donjem Miholjcu utemeljena je glazbena škola 1834. godine. Osnovao ju je barun Karlo Prandau.

Na nagovor Karla Prandaua, mjesni učitelj i orguljaš Joseph Beck (Nádasd, 1803. – Donji Miholjac, 1871.) postaje prvi učitelj glazbene škole u Donjem Miholjcu. Joseph Beck diplomu je učitelja glazbe stekao u Pečuhu 1822. godine, a 1824. godine počinje raditi u trivijalnoj narodnoj školi koja 1830. godine prerasta u glavnu. 1834. godine osniva se i glazbena škola, a Joseph Beck podučavao je sljedeće instrumente: flautu, klarinet, fagot, rog i trubu, klavir, orgulje te harmoniju, a rjeđe i violinu. Takav ustroj glazbene škole udovoljavao je potrebama orkestra obitelji Prandau te su učenici glazbene škole muzicirali na koncertima u dvorcu, župnoj crkvi za blagdane te na zabavama. Završni ispit učenici su polagali u Pečuhu, jer donjomiholjačka škola nije imala pravo izdavanja svjedodžbi. Učenik donjomiholjačke glazbene škole bio je između 1847. i 1849. godine i Franjo Ksaver Kuhač, etnomuzikolog, skladatelj, teoretičar glazbe i utemeljitelj suvremene hrvatske znanosti o glazbi. Nakon prestanka rada glazbene škole, jedan oblik sustavnoga glazbenoga opismenjavanja nastavljen je kroz glazbenu školu pri limenoj glazbi. 

Kada je i pod kojim okolnostima glazbena škola prestala s radom, danas možemo samo nagađati i donositi relativne zaključke, kao što su: smrt čuvenog učitelja Josepha Becka, odlazak Karla Prandaua u Beč nakon smrti mlade mu supruge, odlazak Franje Kuhača (violina, klavir, orgulje i harmonija) ili manji broj upisa učenika koji su u glazbenoj školi imali samo poduku, a ispite su davali u drugim glazbenim učilištima.

Prestankom rada glazbene škole nije prestao interes građana Donjeg Miholjca za podukom glazbe te su se uvijek pojavljivale nadarene i vrijedne osobe da tu plemenitu vještinu kroz razne vidove podučavanja prenose na mlađe generacije zainteresirane za glazbeno obrazovanje. 

U Osnovnoj školi „August Harambašić“ Donji Miholjac postojao je zbor (mali i veliki), te tamburaški zbor.

Veliki zbor Osnovne škole „August Harambašić“ Donji Miholjac
  pod vodstvom učiteljice Jelice Dimitrijević

 

Mali dječji zbor Osnovne škole „August Harambašić“ Donji Miholjac
  pod vodstvom učiteljice Jelice Dimitrijević

 

Tamburaški orkestar pod vodstvom učitelja Muhameda Zubčevića

 

 

Od 1960. godine mali i veliki zbor djeluje pod vodstvom učiteljice Jelice Dimitrijević. Odaziv za zborno pjevanje bio je poprilično velik. Tamburaški orkestar naslijedio je učitelj Muhamed Zubčević.

Za osnivanje Osnovne glazbene škole koja djeluje još i danas zaslužna je učiteljica Jelica Dimitrijević. Pismeno se obratila Savjetu Osnovne škole "August Harambašić" Donji Miholjac za osnivanje glazbene škole. Savjet je jednoglasno prihvatio prijedlog te se obratio Skupštini Općine Donji Miholjac i zatražio suglasnost za otvaranje Osnovne glazbene škole, što je na opće odobravanje pozitivno udovoljeno. U osnivanju je pomogla i Glazbena škola "Franjo Kuhač" Osijek pod vodstvom ravnateljice Gordane Gojković.

Kako je bio osiguran prostor i način financiranja nastavničkog kadra i nabavka osnovnih pomagala, raspisao se natječaj za audiciju i upis učenika za glasovir, harmoniku i gitaru sa solfeggiom. Školovanje učenika počelo je sa sljedećim nastavničkim kadrom: Božica Skeledžija, Borka Morača, Muhamed Zubčević i voditeljica Jelica Dimitrijević. Učenici su se upisivali svake druge godine. Početak rada bio je skroman, ali na čvrstim temeljima koji su se održali do današnjih dana, i koji će se, vjerujemo, održati i u budućnosti.

Nakon odlaska voditeljice Jelice Dimitijević (1995. godine) u redovnu mirovinu, vođenje Osnovne glazbene škole preuzela je gđa Nada Došek za koju i sama Jelica Dimitrijević kaže: "Danas sam čvrsto uvjerena da sam ostavila dostojnu zamjenu u temeljitoj i vrijednoj kolegici Nadi Došek i da naša glazbena škola ima osiguranu budućnost na vlastitom profesorskom kadru."

Osnovna glazbena škola pri Osnovnoj školi „August Harambašić“
Donji Miholjac od osnutka 1972./73. pa nadalje

 

Gđa Nada Došek, dugogodišnja voditeljica glazbene škole, ovim je riječima opisala školu:

„Ovom prigodom nije mi cilj prikazati detaljan pregled škole po polaznicima, glazbenim instrumentima i profesorima. Kao današnja voditeljica glazbene škole prilažem jedan globalni pogled na našu glazbenu školu.

Osjećajući potrebe Grada i šire sredine, na inicijativu gđe Jelice Dimitrijević otvoreno je u našem gradu Područno odjeljenje Glazbene škole „Franjo Kuhač“ Osijek, a kasnije je pripojeno Osnovnoj školi „August Harambašić“ Donji Miholjac.

Puno je generacija učenika završilo ovu školu, mnogi su od njih uspješno nastavili daljnje glazbeno obrazovanje, neki su postali poznati u svijetu glazbe, a neki su odmah potražili posao. Od 1972. godine do danas naša je škola glazbeno obrazovala oko 800 učenika. Srednju glazbenu školu završio je ili pohađao 31 učenik, a iz naše sredine imamo i 20-ak učenika s akademskim obrazovanjem.

Možemo se pohvaliti da smo odgojili vlastiti kadar, učitelje koji danas vrlo uspješno rade u našoj školi i obrazuju učenike na klaviru, harmonici, gitari i tamburi. Radimo u dobrom kolektivu, lijepoj sredini okruženi pjesmom, svirkom i svaki dan smo bogatiji za novi ton, predznak, notu… Djelovanje naše škole utječe na glazbeni odgoj mladih, profesionalno usmjeravanje i podizanje glazbene kulture uopće, uzdizanje naše djece, budućih graditelja kulturnog života. No, najvažnije je da u svima postoji ono bez čega nema bavljenja glazbom, a to je ljubav. Zbog ljubavi prema glazbenom pozivu mnogi su učitelji ugradili u ovu školu ne samo svoj radni vijek, već i dio svoga bića. Jedna je od njih i moja draga učiteljica gđa Jelica Dimitrijević, „dobri duh naše škole“. O njoj mogu pisati samo s puno topline, zahvalnosti, poštovanja i divljenja: kao… kao mom velikom uzoru.“


Naša škola

e-Dnevnik za učenike

e-Dnevnik za nastavnike

Epidemiološke mjere

Upute (26.8.2021.)
Modeli (kolovoz 2021.)
Nadopune (5.11.2021.)

IZDVAJAMO

Školski kurikulum

Raspored sati

Raspored informacija za roditelje

Pristup informacijama

Školski dokumenti

Ime smo dobili po...

Kalendar
« Kolovoz 2022 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
Prikazani događaji

Tražilica


Napredno pretraživanje
Traži
Stručno usavršavanje
Korisni linkovi

CMS za škole logo
Osnovna škola "August Harambašić" Donji Miholjac / Prilaz stadionu 1, HR-31540 Donji Miholjac / www.os-aharambasica-donjimiholjac.skole.hr / dmiholjac@os-aharambasica-donjimiholjac.skole.hr
preskoči na navigaciju