preskoči na sadržaj

Osnovna škola "August Harambašić" Donji Miholjac

Kutak za učenike

TURISTIČKI VODIČ DONJEG MIHOLJCA

Autor: Matea Skeledžija, 12. 1. 2015.

Saznajte o gradu: geografski položaj, povijest grada, kulturne znamenitosti i ustanove, događanja, zabava, kafići, plan grada, važni brojevi.

GEOGRAFSKI POLOŽAJ

Donji Miholjac je grad u Slavoniji koji pripada Osječko-baranjskoj županiji. Smješten je u samom srcu ravnice, 3 kilometra od mađarske granice, na desnoj obali rijeke Drave.

 

POVIJEST

Govoreći o povijesti Donjeg Miholjca, važno je istaknuti da su povoljni uvjeti življenja, kao što su rijeke Drava i Karašica, posebno visoka južna obala Drave, pješčane dine i lesni nanosi, omogućili rano naseljavanje ovoga područja. To nam svjedoče stariji arheološki nalazi, ali i niz novih arheoloških lokaliteta otkrivenih od 16.03. 1992. godine. Najstarija svjedočanstva, po materijalnim i povijesnim vrelima, tj. Arheološkim nalazima, i tragovi, govore o tragovima življenja panonskog plemena ANDIANTESA iz predrimskog razdoblja. Ptolomejeva karta s početka druge polovice drugog stoljeća bilježi mjesto MARINIANA, današnji Donji Miholjac. Pismeno svjedočanstvo o Donjem Miholjcu daje listina sa Sabora u ALBAREGIJI iz 1057. godine, koja govori o gradnji crkve "na čast sv. Mihaela". Oko crkve postupno se razvilo naselje Sveti Mihael.

August Harambašić (Donji Miholjac, 14. srpnja 1861. – Zagreb, 16. srpnja 1911.), hrvatskipisac, pjesnik, publicist, političar i prevoditelj iz 19. stoljeća.

August Harambašić rođen je u Donjem Miholjcu. Gimnaziju je prvo pohađao u Požegi, a maturirao je u Osijeku 1879. godine. Pravo je studirao u Zagrebu i Beču te u Zagrebu 1884. godine završio studij. Godine 1892. je doktorirao, 1894. položio sudački, a 1896. pravosudni ispit. Pravo obavljanja odvjetničke prakse dobio je 1900. godine. Politički je pratio oštru liniju Ante Starčevića, radi čega je bio više puta priveden u zatvor. U Hrvatskom saboru je bio pravaški zastupnik od 1901. godine. Osnovna škola u Donjem Miholjcu nosi naziv po njemu.

Bio je urednik i novinar raznih časopisa, kao npr. Preporod, Bič, Trn, Balkan, Hrvatska vila i Prosvjeta te urednik dnevnika Hrvatske iz 1906. i Hrvatske iz 1900. Prevodio je poznate pisce, kao npr. Gogolja, Tolstoja, Wildea, Shakespearea, Ševčanka i Marka Vovčka. Prevodio je s bugarskoga, češkog, poljskog, ruskog, francuskog, talijanskog i njemačkog jezika.

Nakon što su hrvatski đaci (Vladimir Vidrić i dr) prosvjedno spalili mađarsku zastavu, na suđenju studenoga 1895. godine branili su ih August Harambašić i ini ugledni zagrebački odvjetnici Marijan Derečin, Ivan Ružić, Kornitzer, M. Petračić, Franko Potočnjak, Šime Mazzura i Mile Starčević. 

 

KULTURNE ZNAMENITOSTI I USTANOVE

              

SPOMENIK POGINULIM BRANITELJIMA DOMOVINSKOG RATA    Spomen obilježje u parku Matice Hrvatske otkriveno je 27. rujna 2002. godine u sjećanje na sve hrvatske branitelje s područja bivše općine Donji Miholjac koji su poginuli u Domovinskom ratu. Projektant spomenika bio je Krešimir Birnbaum iz Osijeka, a radove je izvelo donjomiholjačko poduzeće Zitex d.o.o. U podnožju spomenika nalaze se stihovi Antuna Nemčića.

SPOMENIK SLOBODE Nalazi se u parku Svetog Florijana, a rad je akademskog slikara i kipara Stjepana Brlošića. Podignut je 29.XI 1968. godine u spomen 25. obljetnice osnivanja VI korpusa Narodno oslobodilačke vojske Jugoslavije.

SPOMENIK CARA FRANJE JOSIPA I. spomenik je podignut u čast i sjećanje na posjet Austr. Cara Franje Josipa I. Donjem Miholjcu za vrijeme vojnih manevara koji su se održavali od 12. – 14. rujna 1901.g.Idejni autor projekta bio je akademski kipar Robert Frangeš Mihanović, aspomenik je otkriven 20. kolovoza 1905.g. uz nazočnost hrvatskog bana Teodora Pejačevića. Reljefna bista koja je krasila spomenik danas se nalazi u Osijeku u prostorima muzeja Slavonije.

               

DOM ZDRAVLJA-  Donji Miholjac je osnovan Odlukom Upravnog vijeća Dom zdravlja Donji Miholjac, na sjednici održanoj 01.12.1994.godine, a uz suglasnost Osječko-baranjske županije, dana 15.04.1994.godine, a na temelju članka 48. Zakona o zdravstvenoj zaštiti i članka 54. Zakona o ustanovama. Ustanova se nalazi u 100% vlasništvu Osječko-baranjske županije. 

Osnovna škola "August Harambašić" Donji Miholjac jedina je osnovna škola u gradu Donjem Miholjcu. Trenutačno je pohađa 465 učenika, a u njoj radi 67 zaposlenika.
Sadašnji naziv škola je dobila 1960. godine prema poznatom donjomiholjačkom književniku

DVORAC MAILATH jedan od posljednih izgrađenih dvoraca početkom 20.stoljeća za vrijeme vladavine Austro Ugarske Monarhije (1903. 1906.) prema projektu budipeštanskog arhitekta Istvana Mollera. Navodno, razlog gradnje novog dvorca bio je obećanje koje je grof Mailath dao caru Franji Josipu I., za vrijeme njegova posjeta Donjem Miholjcu 12.rujna 1901.godine, da će do njegova sljedećeg posjeta Donjem Miholjcu sagraditi dvorac u lovačkom stilu.Kule cilindračna oblika, nemirne krovne plohe, visoka krovišta, ukrasni dimnjaci, terase s neoklasicističkim balustradama, ograde od kovanog željeza te ostale arhitektonske pojedinosti različitih historicističkih obilježja, govore o prepoznatljivom engleskom stilu      Tudora.

DVORAC PRANDAU nakon oslobođenja od turske vlasti 1687.godine, Donji Miholjac bio je pod upravom Dvorske komore. Carski dvor rasprodavao je i djelio velike posjede u Slavoniji i to uglavnom strancima (vojskovođama i zaslužnima u borbi protiv Turaka). Car Karlo VI.daruje posjed pod nazivom Valpovačko vlastelinstvo (Donji Miholjac, Valpovo) Antunu Petru Hilleprandu von Prandau (1676. 1737.) savjetniku bečke komore. Od tada Donji Miholjac postaje vlastelinski grad, dolazi do društvenog, kulturnog, gospodarskog i prometnog razvoja mjesta.

Nastanak PERIVOJA u Donjem Miholjcu vezan je uz obitelj Hilleprand von Prandau i grofa Mailatha. Iako prvi projekt perivoja nije očuvan, povijesne činjenice govore da se nastanak perivoja može povezati s 1818.godinom. Naime te je godine udovica Josipa Ignaca, Marija Ana rođ.Pejačević, za svog sina Karla Sigismunda von Prandau dala izgraditi dvorac i uz njega podići perivoj u duhu tadašnjeg vremena. Današnji izgled velikim dijelom je uredio Gustav Prandau koji je dio svoje velike vrtlarije preselio u Donji Miholjac zbog povoljnije i blaže klime. On je zaslužan za razvoj dendro-proizvodnje, izgradnju staklenika i klijališta, a imanje vodi od 1834.godine. Treba napomenuti da je vrtlarija obitelji Prandau bila jedna od vodećih u Monarhiji, te da se biljni materijal izvozio u gotovo sve zemlje, posebno grab (Carpinus betulus) uzgojen u kontenjerima za daljnji transport. Ipak, krajnji izgled perivoja daju Ladislav Mailath i njegova žena Ilma Mailath.

CRKVA SV. MIHAELA  prvi spomenik  donjomiholjačke crkve Sv. Mihaela datiraju još iz davne 1057. godine. Nakon izgradnje crkve oko nje se postupno razvija naselje. U kasnijim izvještajima nalaze se podaci da su crkvu sazidali katolici, stari Hungari. U opisu crkve navodi se da je ona imala visoke zidove i tornjeve, a bila je opasana dubokim opkopom. Danas je donjomiholjačka crkva ponos svih stanovnika grada te povjesni i kulturni spomenik od neprocjenjive vrijednosti.

 

DOGAĐANJA

MIHOLJAČKO SIJELO- Tradicionalna kulturna manifestacija, koja se održava drugog tjedna mjeseca srpnja, ujedno manifestacija koja u četiri dana održavanja broji preko dvije tisuće aktivnih sudionika iz Hrvatske i inozemstva. Kulturno umijetnička duštva svojim plesovima, pjesmama i običajima predstavljaju tradiciju svojih krajeva. U programu možete u raznim kulturnim priredbama: izložbi slika, etno izložbi, izložbi kruha i kolača, dramskim predstavama, koncertima i drugim kulturno turističkim atrakcijama.

 

FIŠIJADA- U organizaciji turističke zajednice Grada Donjeg Miholjca na gradskom izletištu Stara Drava, tradicionalno se održava natjecanje u kuhanju fiš-paprikaša prema izvornom slavonskom receptu.

Stara Drava često je i mjesto športskoribolovnih natjecanja, kulturnih i drugih događanja. U ribarskom domu RŠU "Udica" možete uživati u ribljem specijalitetima: šaranu na rašljama, bijeloj ribi prženoj na ulju i dr.

MIHOLJAČKI SAJAM- Unazad par godina u gradu Donjem Miholjcu se održava sajam gospodarstva, obrtništva i poljoprivrede pod nazivom Miholjački sajam u organizaciji Miholjačkog poduzetničkog centra d.o.o. i u suorganizaciji Grada Donjeg Miholjca, Turističke zajednice grada Donjeg Miholjca i Udruženja obrtnika Donji Miholjac. Sajam okuplja proizvođače i pružatelje usluga od obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava, obrtnika, malih, srednjih i velikih poduzetnika, zadruga, udruga, banaka i drugih s područja Osječko-baranjske županije koji su raspoređeni u 4 kategorije, a to su: tradicionalni i umjetnički proizvodi, obrtništvo i trgovina, poljoprivredno-prehrambeni proizvodi i financijsko-poslovne usluge. Cilj sajma je promoviranje poduzetništva, povezivanje proizvođača, unaprjeđenje gospodarske ponude i proizvodnje kroz transfer znanja te razmjena iskustava i poslovnih kontakata. Sajam je redovito popraćen i bogatom gastronomskom ponudom i kulturno-umjetničkim sadržajima koji predstavljaju ovaj kraj. Od samog početka, sajam doživljava organizacijske promjene čime se podiže kvaliteta sajamskog sadržaja i prostora što dovodi do stalnog povećanja broja izlagača i posjetitelja.

MIHOLJAČKI BAL- Miholjačkim balom želimo na zanimljiv, kulturno-turistički način prikazati nekadašnji život i događanja na dvoru koji će uvelike pridonijeti promidžbi kulturne baštine grada Donjeg Miholjca i povijesnim vezama Austrije, Mađarske i Hrvatske. Programom želimo učvrstiti kulturnu suradnju na međunarodnom planu.

BOŽIĆNI NOGOMETNI TURNIR – U mjesecu prosincu održava se tradicionalni  Božično-novogodišnji malonogometni turnir.

 

ZABAVA

RESTORANI:

Hotel Slavona, u početku restoran, otvoren je 2003. godine. Nalazi se u neposrednoj blizini strogog poslovnog centra grada, na prometnici koja povezuje granični prijelaz republike Hrvatske s Republikom Mađarskom. U te četiri godine Hotel Slavona, kao ugostiteljska kuća donosi puno u donjemiholjački svijet ugostiteljstva, kako gastronomskih i uslužnih tako i zabavnih. Upravo ta odrednica, novo i kvalitetno, pretočena je u slogan nekadašnjih restorana, a danas Hotela Slavona koji i dalje glasi "HOTEL Slavona svakoga dana nešto novo i kvalitetno".

Hotel Borik svoja je vrata prvi puta otvorio još davne 1979. godine. Smješten je na istočnom ulazu u Grad Donji Miholjac uz državnu cestu D34 Slatina – Donji Miholjac. Sama lokacija nalazi se malo izvan naselja, u neposrednoj blizini Industrijske zone Janjevci, što Hotel Borik čini prvim i logičnim izborom brojnim poslovnim ljudima i poduzetnicima koji svakodnevno prolaze kroz Industrijsku zonu.Nakon privremenog zatvaranja Hotela uzrokovanog gospodarskom krizom i globalnom recesijom, renovirani Hotel s ukupno 25 soba, danas posluje u sastavu Obrta Borik, vlasnika Tomislava Bošnjaka.Svojim gostima Hotel nudi 10 jednokrevetnih soba, 5 soba s francuskim ležajem i 10 dvokrevetnih klimatiziranih soba s TV-om i besplatnim internetom.

KAFIĆI:

Glenn`s najveći i najnoviji kavić u Donjem Miholjcu.Orgnizira mnoge koncerte slvnih i poznatih, prilagođava se blagdanima i krasi unutarnji i vanjski dio svog kafića.

 

PLAN GRADA

                     

VAŽNI BROJEVI

KUD MATIJA GUBEC: 631 629

HRVATSKE ŠUME:  632 034

HRVATSKE VODE: 01 6307 333 

LIMEX: 385 31 634100

OPĆINSKI SUD: 385 31 631402

VETERINARSKA STANICA: 385 31 644003

DVD: 385 31 631193

DOM ZA STARIJE I NEMOĆNE OSOBE: 385 31 630720

SLAVONA: 385 31 630694

PAPIR-STROJ: 385 92 1277466

DOM ZDRAVLJA: 385 31 620160

DJEČJI VRTIĆ PINOKIO: 385 31 631919

CENTAR ZA SOCIJALNU SKRB: 385 31 632705

 

Pripremili: Mateo Vinković i Mateo Zelenić, 6.c
Naša škola

e-Dnevnik za učenike

e-Dnevnik za nastavnike

IZDVAJAMO

Školski kurikulum

Raspored sati

Raspored informacija za roditelje

Pristup informacijama

Školski dokumenti

Ime smo dobili po...

Kalendar
« Studeni 2020 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
26 27 28 29 30 31 1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 1 2 3 4 5 6
Prikazani događaji

Tražilica


Napredno pretraživanje
Traži
Stručno usavršavanje
Korisni linkovi

CMS za škole logo
Osnovna škola "August Harambašić" Donji Miholjac / Prilaz stadionu 1, HR-31540 Donji Miholjac / www.os-aharambasica-donjimiholjac.skole.hr / dmiholjac@os-aharambasica-donjimiholjac.skole.hr
preskoči na navigaciju