preskoči na sadržaj

Osnovna škola "August Harambašić" Donji Miholjac

Kutak za učenike

ČEMU SLUŽI DOMAĆA ZADAĆA?

Autor: Maja Poslon Živković, 19. 2. 2015.

Domaća je zadaća rad koji učenik samostalno obavlja kod kuće.

Dajući učenicima domaću zadaću, nastojimo ih naviknuti na potrebu da provjere koje ih nastavno gradivo očekuje sljedećeg dana u školi, da provjere svoj pribor, pospreme pernicu i, više od svega, budu svjesni toga da je škola njihov „posao” i da je neke sadržaje potrebno ponoviti, uvježbati, dovršiti… Tako uče biti strpljivi i ispunjavati zadatke koji se od njih traže.

Česti uzrok neslaganja, sukoba i nesuglasica između roditelja i djece je upravo pisanje domaćih zadaća.

Svaki se je roditelj barem jednom zapitao treba li uopće pomagati djetetu oko pisanja zadaće te zašto njegovo dijete ima tako puno ili tako malo zadaće. Djetetu kojemu je to potrebno, svakako treba pomoći u pisanju domaćih zadaća. To nikako ne znači da zadaću treba napisati umjesto njega jer će dijete to shvatiti kao vlastitu nesposobnost, a i teško će shvatiti da je to njegova obaveza koju mora redovito i kvalitetno izvršavati ako roditelj to radi umjesto njega.
Od početka školske godine je važno dogovoriti se s djecom oko pravila vezana uz pisanje domaćih zadaća.
 
 
Evo nekih pravila:
 
Kod djeteta pokušajte razvijati odgovornost za izvršavanje svojih obaveza. Vi mu trebate samo pomoći, a ne ih izvršavati umjesto njega.
 
Djetetu objasnite ono što mu nije jasno, ukažite mu na pogreške koje radi i potaknite ga da ih samo ispravi.
 
Ne treba neprekidno sjediti uz dijete dok piše zadaću. Važno je da dijete zna da ste mu na raspolaganju i da vam se može obratiti za pomoć pitajući vas sve što mu nije jasno.
Ponekad je djetetu potrebno samo pregledati zadaću kako bi bilo sigurno da je dobro izvršilo svoje obaveze.
 
Za vrijeme učenja smanjite mogućnosti skretanja pažnje. Ugasite televizor, radio, računalo itd. dok dijete piše zadaću ili dok uči. Djetetov stol neka bude uredan i čist. Također bi bilo dobro da dijete obavi sve druge poslove prije pisanja zadaće kako ne bi na njih mislilo.
 
Dobro je dogovoriti se s djetetom na početku školske godine kada će se pisati domaća zadaća (po dolasku iz škole, nakon ručka, nakon odmora, nakon igre…), kako bi kasnije izbjegli nesporazume.
 
Da bi dijete kvalitetno radilo domaću zadaću ili učilo, mora se dobro osjećati i biti odmorno. Ako je dijete žalosno ili ljuto došlo iz škole, prvo popričajte s njim i pomozite mu da se oslobodi neugodnih osjećaja te onda inzistirajte da se prihvati posla. Također dopustite djetetu da se odmori jer odmoran mozak bolje i brže razumije, a umorno tijelo ometa mozak u njegovu radu.
 
Pri pisanju domaćih zadaća je poželjno da djeca uvijek pišu domaću zadaću i uče na istom mjestu. Samo sjedenje na mjestu, na kojem je dijete naviklo učiti, stvara psihološku spremnost za rad. Također je poželjno da dijete piše domaću zadaću uvijek u isto vrijeme u danu jer mu to omogućava da ima dovoljno vremena za pisanje zadaće kao i za predviđenu igru i odmor.
 
I kao u svemu vezanome uz odgoj djeteta važna je roditeljska dosljednost i upornost!

 
Naša škola

e-Dnevnik za učenike

e-Dnevnik za nastavnike

IZDVAJAMO

Školski kurikulum

Raspored sati

Raspored informacija za roditelje

Pristup informacijama

Školski dokumenti

Ime smo dobili po...

Kalendar
« Studeni 2020 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
26 27 28 29 30 31 1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 1 2 3 4 5 6
Prikazani događaji

Tražilica


Napredno pretraživanje
Traži
Stručno usavršavanje
Korisni linkovi

CMS za škole logo
Osnovna škola "August Harambašić" Donji Miholjac / Prilaz stadionu 1, HR-31540 Donji Miholjac / www.os-aharambasica-donjimiholjac.skole.hr / dmiholjac@os-aharambasica-donjimiholjac.skole.hr
preskoči na navigaciju