preskoči na sadržaj

Osnovna škola "August Harambašić" Donji Miholjac

 > Nastava  > Razredna
Radimo...

KAKO SMO OBILJEŽILI MJESEC HRVATSKE KNJIGE

Autor: Maja Poslon Živković, 15. 11. 2018.

Mjesec hrvatske knjige manifestacija je koja ima za cilj promicati čitanje kao društvenu vrijednost i knjigu kao kulturno dobro. 
Europska komisija proglasila je 2018. godinu Europskom godinom kulturne baštine te je baš baština okosnica i glavna tema ovogodišnjeg Mjeseca hrvatske knjige. Glavni motiv manifestacije je glagoljica kao posebnost hrvatske kulturne baštine i našeg nacionalnog identiteta.

 

MHK obavezno se obilježava različitim aktivnostima i u našoj školskoj knjižnici i to u suradnji s uistinu svim učiteljima razredne nastave i razrednicima i učiteljima predmetne nastave. I baš zato, ne samo od 15. listopada do 15. studenoga, nego veći dio prvoga polugodišta, učenici svakodnevno dolaze u školsku knjižnicu gdje čitamo, slušamo, crtamo, pišemo, razgovaramo i na mnoge druge načine pomičemo granice našeg kulturnog  i građanskog odgoja i obrazovanja.
Prvim razredima, već tradicionalno, čitam Grimmove bajke.  Nakon toga učenici nacrtaju omiljene prizore iz bajke i to sve posložimo u njihovu prvu razrednu slikovnicu. Čitanjem naglas i naša se škola pridružuje  kampanji ČITAJ MI! koja od 2013. godine ističe važnost čitanja naglas djeci. 
Primijetila sam da naši najmlađi učenici klasične bajke poput Crvenkapice ili Pepeljuge prvi put čuju u predškoli ili čak prvom razredu. Zato bih pozvala sve roditelje, iako su prezaposleni i umorni, da ipak s vremena na vrijeme, odvoje desetak minuta  i uz kratku slikovnicu ili priču otprate svoje dijete na počinak.  Osim što ćete potaknuti maštu djeteta, na ovaj način uspostavit ćete i temelje za buduće kvalitetne odnose roditelja i djeteta.
Drugi razredi imali su nešto složeniji zadatak.  Oni su ove godine slušali priču Maca Papučarica te su kroz malu radionicu izradili plakate i tako utvrdili da su razumjeli pročitanu priču. 
 U trećem razredu uglavnom mijenjamo uloge te pozivam učenike u školsku knjižnicu kako bi naglas pročitali neku manje poznatu priču.  Projektom Danas čitam ja ovaj smo zadatak podigli na malo viši nivo i usput ostvarili suradnju s Dječjim vrtićem Pinokio i Narodnom knjižnicom grada Donjega Miholjca.
O čemu se zapravo radi? Naime, prošle godine započeli smo s ovim projektom i ove godine suradnja se, zapravo, samo nastavlja. Radi se o tome da naši učenici, u paru, u dogovorenom terminu, odlaze u prostor dječjega vrtića i predškolskim skupinama čitaju slikovnice. Na taj način učenici aktivno razvijaju vještinu čitanja, što nam je u procesu učenja itekako bitno, ali se, također, oslobađaju i moguće treme ili nelagode pri glasnom čitanju. S druge strane, u predškolcima želimo probuditi interes za slikovnice, učenje i školu uopće te smo smatrali da će tu znatiželju najbolje protaknuti djeca tek malčice starija od njih samih, a koja im čitaju kao veliki. Treba reći i to da nam slikovnice koje čitamo djeci ustupa  Narodna knjižnica i svakako se ovom prigodom moram zahvaliti svim sudionicima, od ravnateljice i teta u Dječjem vrtiću, ravnatelja i zaposlenika Narodne knjižnice pa sve do roditelja i učenika koji čitaju, na sudjelovanju jer bez njih ovaj projekt ne bi bio moguć.
U projekt Čitalački izazov uključili su se razredi koji su prošle godine čitali u vrtiću. Kako bi oni i ove godine sudjelovali u nekoj novoj aktivnosti ponudili smo im Čitalački izazov. Naime, priznali smo im da znamo da im je čitanje nešto što načelno ne vole i što im je teško. Na njima je da izazov prihvate i dokažu nam suprotno, čitajući isključivo nelektirna djela po vlastitom odabiru, dakle ono što se njima sviđa. Kako bismo im olakšali, ponudili smo im osam malih izazova unutar kojih oni pronalaze knjigu koju žele (npr. knjiga koja me privukla koricama ili knjiga koju imam kod kuće, a nikad je još nisam pročitao...). Koliko djeca stvarno vole čitati saznat ćemo u travnju, prije proljetnih praznika, a napredak svakodnevno pratimo na razrednim policama koje se pune pročitanim naslovima.
Ovo su projekti koje svake godine odrađujem u školskoj knjižnici i oni imaju značenje za našu školu i bližu lokalnu zajednicu.
No, Bookmark Projekt (Projekt straničnik) ima međunarodni karakter,  jer učenici širom svijeta  razmjenjuju straničnike koje su izradili u školskoj knjižnici. Ovogodišnja tema je Volim svoju knjižnicu, a straničnike u našoj školi izrađuju učenici 2., 5. i 8. razreda te učenici 1., 2. 3. razreda PŠ Rakitovica. Njima se pridružila i školska logopedica Anja Majdenić koja je izrađivala straničnike s učenicima s poteškoćama u učenju. Na našim staničnicima možete vidjeti police s knjigama, motive iz pročitanih priča te inicijale i slova glagoljice. Učenicima je uvijek zanimljiva ideja upoznavanja novih naroda i kultura, a i pomisao da će taj komadić papira, straničnik, koji su baš oni oslikali za koji tjedan otputovati na drugi kraj svijeta čini ovaj projekt zanimljivim, drugačijim i privlačnim. Naravno i u našu školu će za koji mjesec početi stizati paketići sa straničnicima za naše učenike, a to je onda baš njihov komadić velikog svijeta, za koji se nadamo da će ih podsjećati na knjigu i motivirati za čitanje.
Osim ovih nabrojanih aktivnosti, učenike šestog razreda naučimo kako knjiga nastaje, od čega se sve sastoji i tko sve sudjeluje na njezinom putu od ideje do čitatelja. Sedmaše svake godine kratkim praktičnim radom podsjećamo na upotrebu priručne građe (od različitih vrsta rječnika pa sve do enciklopedija i leksikona). Najstariji, osmaši, ne mogu izaći iz osnovne škole prije nego li se nauče samostalno snalaziti u prostru knjižnice, kako među stvarnim policama, tako i na mrežnim stranicama i katalozima. 
Tijekom listopada i studenoga, školska knjižnica nastoji ponuditi raznolike sadržaje koji su prije svega prilagođeni učenicima, njihovim interesima i potrebama.  Nastojim aktivno sudjelovati  u procesu odrastanja naših učenika, ponuditi im ugodno mjesto za boravak u školi,  uz nadu da će nešto od ponuđenih sadržaja ipak zapamtiti i znati primijeniti u budućem školovanju.
                 

                                                                              školska knjižničarka Anamarija Hat

 
Naša škola

e-Dnevnik za učenike

e-Dnevnik za nastavnike

IZDVAJAMO

Školski kurikulum

Raspored sati

Raspored informacija za roditelje

Pristup informacijama

Školski dokumenti

Ime smo dobili po...

Kalendar
« Kolovoz 2020 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31 1 2 3 4 5 6
Prikazani događaji

Tražilica


Napredno pretraživanje
Traži
Stručno usavršavanje
Korisni linkovi

CMS za škole logo
Osnovna škola "August Harambašić" Donji Miholjac / Prilaz stadionu 1, HR-31540 Donji Miholjac / www.os-aharambasica-donjimiholjac.skole.hr / dmiholjac@os-aharambasica-donjimiholjac.skole.hr
preskoči na navigaciju