preskoči na sadržaj

Osnovna škola "August Harambašić" Donji Miholjac

 > Nastava  > Razredna
Radimo...

RAZREDNA SLIKOVNICA – čitamo, slušamo, crtamo

Autor: Maja Poslon Živković, 26. 11. 2018.

Povodom Mjeseca hrvatske knjige učenike 1.a  razreda pozvali smo u knjižnicu gdje su poslušali bajku braće Grimm Crvenkapicu. Nakon toga prvašići su nacrtali prizore iz bajke i tako je nastala razredna slikovnica. 

Sada, na kraju Mjeseca hrvatske knjige, pravo je vrijeme da se pohvalimo plodovima našeg rada. 
Mjesec hrvatske knjige otvorili smo 15. listopada s učenicima 1.a razreda i učiteljicom Željkom Pobi. Oni su rado prihvatili poziv i odazvali se obilježavanju Mjeseca hrvatske knjige u školskoj knjižnici. Prvim razredima u knjižnici se naglas čitaju bajke, a pošto su Grimmove bajke obavezna lektira za prvi razred, ove godine čitali smo Crvenkapicu.
Na taj način podupiremo nacionalni projekt Čitaj mi! koji ima za cilj motivirati roditelje i sve odrasle da stvore naviku čitanja naglas djeci. Također, cilj ove akcije je motivirati djecu i roditelje na druženje s knjigom i dolazak u knjižnice. Kampanju Čitaj mi! pokrenula je 2013. godine Europska organizacija za promicanje čitanja “EU READ“, a u Hrvatskoj se svake godine u nju uključuje sve veći broj kako školskih, tako i gradskih knjižnica.

Važno je reći da i samo 15 minuta glasnog čitanja dnevno pomaže djetetovu cjelokupnom razvoju. Svakodnevno čitanje naglas, osim toga, može biti i jedan od oblika kvalitetno provedenog vremena s djetetom, a ne treba niti zaboraviti da se na taj način stvara i posebna emocionalna veza između djeteta i osobe koja mu čita.

Dogovorili smo se da ćemo prvo pažljivo poslušati bajku, a zatim i porazgovarati o njoj. Iako im je bajka već od prije bila poznata, svi su je pažljivo slušali. U razgovoru smo brzo zaključili tko je u ovoj priči dobar, a kome se nikako ne smije vjerovati. Tako smo i došli do pouke priče  - a to je da nikako ne smijemo vjerovati nepoznatima. Iako su još mali i na mnogo načina nesamostalni, svi prvašići su znali koliko je ta pouka važna i što ona znači za njih danas.

Sljedeći sat zadatak im je bio nacrtati prizore iz Crvenkapice koji su im se svidjeli. Vrijedni učenici 1.a razreda raširili su bojice i na papirima su nastajali likovi Crvenkapice, kolača, kućice u šumi, bake, vuka i lovca.Tako su nastale slikovnice koje su oni sami oslikali, a koje ovdje možete prelistati i u obliku Powerpoint prezentacije (u privitku).Naravno, originali će ponosno zauzeti svoje mjesto na policama školske knjižnice kako bi u njima mogli uživati i učenici ostalih razreda.
I na kraju  - čitajte djeci slikovnice, priče, bajke - čitajte s njima i za njih. 
Vjerujte, oni će pamtiti i cijeniti svaki trenutak koji posvetite baš njima. 
                                         

                                                                         knjižničarka Anamarija Hat


Priloženi dokumenti:
Crvenkapica_1.a.pptx (11.29 MB)


Naša škola

e-Dnevnik za učenike

e-Dnevnik za nastavnike

IZDVAJAMO

Školski kurikulum

Raspored sati

Raspored informacija za roditelje

Pristup informacijama

Školski dokumenti

Ime smo dobili po...

Kalendar
« Kolovoz 2020 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31 1 2 3 4 5 6
Prikazani događaji

Tražilica


Napredno pretraživanje
Traži
Stručno usavršavanje
Korisni linkovi

CMS za škole logo
Osnovna škola "August Harambašić" Donji Miholjac / Prilaz stadionu 1, HR-31540 Donji Miholjac / www.os-aharambasica-donjimiholjac.skole.hr / dmiholjac@os-aharambasica-donjimiholjac.skole.hr
preskoči na navigaciju