2018-11-09 20:31:52

SVETI MARTIN U NJEMAČKOJ

Tradicija obilježavanja blagdana sv. Martina u Njemačkoj zainteresirala nas je pa smo se ovaj tjedan na izbornoj nastavi Njemačkog jezika bavili životom i značajem sv.Martina te običajima vezanim uz obilježavanje ovoga blagdana. 4.abc i 4.PŠ Rakitovica te 5.abc razredi istraživali su i kreativno se izrazili te obilježili nadolazeći blagdan sv.Martina, 11.studenoga.

Prvo se 4.a razred već u ponedjeljak upoznao sa životom i značajem sv.Martina te smo saznali da djeca u Njemačkoj prave svjetiljke ili lampione i uvečer ih u povorci nose osvijetljene pjevajući pjesme sv.Martinu. 

4.b je također oslikavao staklenke te smo uz kreativni dio naučili i pjesmu "Ich gehe mit meiner Laterne" koja se pjeva u tzv. "povorci svjetla".

I 4.c se obradovao ovom likovnom dijelu sata nakon kojega smo također naučili pjesmu i rješavali razne zagonetke učeći riječi koje su usko vezane uz ovaj blagdan.

Govoreći o sv.Martinu nismo mogli ne spomenuti da je bio veliki dobrotvor koji je u svakom trenutku pomagao ljudima kojima je to bilo najpotrebnije. Tako smo u 4.r. PŠ Rakitovica, pored upoznavanja života ovog sveca, oslikavanja staklenki i pjevanja pjesme, razgovarali i o istinskim vrijednostima koje trebamo njegovati.

Kraj tjedna završio je u 5.abc razredu. Podijeljeni u četiri skupine dobili smo različite zadatke. Gledajući crtić o životu sv.Martina trebali smo poslagati sličice po redoslijedu događanja, zatim proučiti i prevesti prigodnu pjesmu, načiniti malu slikovnicu o sv.Martinu te ispisati najvažnije trenutke njegovog života. Rezultate istraživanja skupina smo provjerili i na aplikaciji na internetu. 

Na samome kraju smo izložili naše radove u hodniku ispred učioinice.

Nadopunili smo pano i raznim receptima slastica koje se obično pripremaju za sv.Martina.

Dobro smo se zabavili i puno toga naučili.


Osnovna škola "August Harambašić" Donji Miholjac