2020-03-21 21:45:54

MEĐUNARODNI DAN SINDROMA DOWN

Iako nas je teška situacija koja se ovih dana odvija pred očima svih nas poprilično zaokupila, nismo zaboravili naše šarene rasparene čarapice heart 

Već petnaestu godinu 21. ožujka se u svijetu obilježava Međunarodni dan osoba s Down sindromom.

Down Syndrome International ovaj je datum odredio ne samo u čast proljetnom ekvinociju, već i kako bi brojčano naglasio jedinstvenost potrostručenja 21. kromosoma. 

Osobe sa sindromom Down mogli bismo opisati kao vječno nasmijane i pune nesebične i bezuvjetne ljubavi. Susreti s njima izvlače osmijeh na lice, ispunjeni su neočekivanim zagrljajima i poljupcima, zbog čega ih mnogi s razlogom nazivaju i "djecom sunca".

Ugledate li 21. ožujka osobe s različitim šarenim čarapama kako šetaju ulicom, nemojte pomisliti da im se to dogodilo slučajno. Upravo suprotno – to je znak podrške integraciji osoba sa sindromom Down u sve segmente društva. Simbol šarenih čarapa predstavlja različitost, a ne nikako nemogućnost osoba s Down sindromom da upare čarape. Neka različitost bude naša snaga i naše bogatstvo. Sjetimo se „djece sunca” i češće, a ne samo 21. ožujka, i potrudimo se svi zajedno da se osjećaju vrijednima i posebnima jer oni to i jesu! 

“Sunce ne pravi nikakve razlike. Njemu je svaki čovjek simpatičan. Gdje sja sunce srca, tu je svaki čovjek vrijedan truda.”

Phil Bosmans 

 I mi smo obukli danas rasparene čarapice i poslali podršku nasmijanim i veselim prijateljima s Down sindromom. Učenici, roditelji i učitelji poslali su svoje slike kako bi sudjelovali u obilježavanju ovoga događaja. Hvala svima onima koji su se uključili! 


Osnovna škola "August Harambašić" Donji Miholjac