2020-04-01 21:04:27

SVJETSKI DAN SVJESNOSTI O AUTIZMU

2. travnja, već 13. godinu zaredom, obilježava se Svjetski dan svjesnosti o autizmu. Iako se obilježava 2. travnja, cijeli travanj posvećen je svjesnosti o autizmu ove godine pod krilaticom #Slavimo različitosti - Proširi svjesnost, promiči prihvaćanje, potakni promjenu. 

 #Slavimo različitosti usmjerava se na pružanje informacija i resursa u zajednici s ciljem poticanja veće svjesnosti o autizmu, promicanja prihvaćanja i veće uključenosti osoba s autizmom u svakodnevni život. (prevedeno s internetskog izvora https://www.autism-society.org/get-involved/national-autism-awareness-month/).

Obilježavamo ga puštanjem plavih balona u znak podrške i prihvaćanja osoba s autizmom. Zašto baš plavih balona? Autizam se češće javlja kod dječaka nego kod djevojčica.

Poremećaj iz spektra autizma je neurazvojni poremećaj kojeg karakteriziraju teškoće socijalne interakcije te ograničeni i ponavljajući obrasci ponašanja, aktivnosti i interesa. Autizam nije bolest, to je drugačije funkcioniranje mozga te se ne može izliječiti. Javlja se u ranom djetinjstvu i traje cijeli život. Neke od znakova autizma možete vidjeti u letku. 

Prihvatimo različitost jer nam ona obogaćuje život i čini ga ljepšim. Svatko od nas je drugačiji i pomalo neobičan na svoj način. 

pripremila Tihana Špoljarić, stručna suradnica  edukacijsko-rehabilitacijskog profila.

 


Osnovna škola "August Harambašić" Donji Miholjac