preskoči na sadržaj

Osnovna škola "August Harambašić" Donji Miholjac

Eko vijesti

NAJBOLJI ŠKOLSKI EKO-PROJEKTI REPUBLIKE HRVATSKE

Autor: Vesna Aladić, 22. 11. 2011.

Osnovna škola "August Harambašić" Donji Miholjac osvojila drugo mjesto na natječaju za najbolje eko-projekte osnovnih i srednjih škola Republike Hrvatske

Osnovna škola „August Harambašić“ Donji Miholjac sudjelovala je na natječaju Novoga lista i Ine Naftaplina za najbolje eko-projekte osnovnih i srednjih škola za 2011. godinu i u konkurenciji više od 50 projekata iz čitave Republike Hrvatske osvojila drugu nagradu.

Projekt kojim se škola predstavila na natječaju je Izgradnja i uređenje vanjske eko-učionice.

Eko-tim naše škole nazočit će 23. studenoga 2011. godine svečanoj dodjeli nagrada i priznanja u Rijeci.

Podsjetit ćemo da je Eko-tim naše škole planom predvidio da eko-učionica bude otvorenoga tipa s trideset sjedećih mjesta što bi, prema pedagoškome standardu, bilo dostatno za jedan razredni odjel. Dio materijala za eko-učionicu donirali su prijatelji Škole, a dio je kupljen sredstvima škole. U samu izgradnju uključili su se zaposlenici i učenici naše osnovne škole kako bismo troškove sveli na minimum. Prvi je dio projekta izgradnje eko-učionice, čija veličina iznosi 50 m2, u ovome trenutku završen. Uz veliku školsku ploču te edukativne materijale koji se nalaze u učionici, postavili smo i video-nadzor kako bismo eko-učionicu dodatno zaštitili.

Projektom uređenja eko-učionice, tj. planom druge faze ovoga projekta, željeli bismo osuvremeniti učionicu, dovesti u nju struju, osigurati fiksni projektor i projekcijsko platno te ostala nastavna sredstva i pomagala, osigurati kvalitetnu rasvjetu kako bi se tijekom proljetnih večeri mogle u njoj održavati večeri čitanja (u organizaciji školske knjižnice), mala škola astronomije i druge aktivnosti koje svake godine planiramo Godišnjim planom i programom škole. Također smo u drugoj fazi projekta planirali natpisom obilježiti svaku biljnu vrstu u dvorištu škole.

Ovakav način realizacije nastavnih aktivnosti izuzetno je prihvaćen od strane učenika i nastavnika jer smo razbili stereotip predavanja u zatvorenom prostoru i omogućili učenicima da na jedan drugi način percipiraju nastavne sadržaje, a istovremeno intenzivno razvijaju ekološku svijest, da sami stvaraju ugodno okružje sadnjom i brigom za posađeno bilje, da žive i rade na dobrobit čitave društvene zajednice noseći svoja iskustva i želju za zaštitom i očuvanjem okoliša u život te da svojim primjerom svjedoče kako se radni prostor na otvorenom može očuvati i unaprjeđivati.

           
Ukratko od 2006. do 2009. godine

Školsko dvorište uljepšano novim zelenim biljkama

U našem školskom dvorištu bio je jedan stari jorgovan koji nije održavan pa je prodivljao. Bio je širine 2 m i protezao se 4 m u visinu, u njega se bacao otpad, razne boce i bio je leglo štakora. U suradnji s Karašicom - Vučicom taj stari jorgovan je izvađen te su na njegovo mjesto posađene smaragdne tuje. Na tom projektu radili su učenici sedmih i osmih razreda, ročnici te pomoćno - tehničko osoblje. Na sjevernoj strani, ispred školske kuhinje, također je uređen travnati prostor na kojem je posađeno 20 ukrasnih biljaka (tuja fletcher, uspravne tise, jumperusi,danice, globose, itd.). Ukrasno bilje sadili su učenici i pomoćno - tehničko osoblje. Također i ispred južnog dijela nastavno - športske dvorane posađena je jedna srebrna smreka i pet tuja columna.
Sve ove sadnice nabavljene su u obližnjem rasadniku ukrasnog bilja. Također je novina od ove školske godine, da razrednici sa svojim razredima svakodnevno izlaze u školsko dvorište i sustavno uređuju školski okoliš (skupljanje lišća, odlaganje lišća na kompostište, skupljanje papira i druge poslove vezane za uređivanje školskog okoliša). Trenutno je u tijeku impregranica (zaštita) staroga hrasta, formiranje učeničkih eko - patrola, te projekt obnavljanja zelene eko zastave.
Nove zelene biljke učinile su okoliš naše škole još ljepšim.

 

Stari hrast

Jedan od ovogodišnjih projekata eko-škole svakako je impregnacija staroga hrasta, simbola školstva u Donjem Miholjcu, koji je zbog bolesti srušen u svojoj gotovo 250-oj godini. Zahvaljujući prijateljima naše škole; gospodinu Miroslavu Černogi, Hrvatskim šumama, Karašici-Vučici d.o.o. i INI - Industriji Nafte d.d. Zagreb, SD naftaplin, Sektoru proizvodnje nafte i plina, Okrugu Slavonija, Pogonu Beničanci, stari je hrast zaštićen i prebačen na postolje koje se nalazi u školskome dvorištu. U proljeće je predviđeno postavljanje spomen-ploče s podacima o starome hrastu.

 

KVIZ IZ PRIRODE ZA 6. RAZREDE

U holu Osnovne škole "August Harambašić" Donji Miholjac 11. travnja 2008. održan je kviz iz prirode za 6-te razrede. Natjecali su se članovi svih šestih razreda, iz svakog razreda četiri učenika. Nastavnica iz informatike na projektoru je pokazivala zadatke, koje je pripremila nastavnica iz prirode i biologije. Tema kviza bilo je more i životinje u njemu. Namjera kviza je da se pokaže kako i učenje može biti zabavno. Bilo je zanimljivo i u produžecima. Na kraju je pobijedio 6. b razred. Najuspješniji su dobili i lijepe nagrade. Natjecanje su pratili učenici 3. razreda i 7. c. Nakon kviza su učenici 7. c prikazali prezentacije o gmazovima.

Filip Kosić i Željko Ronta, 7. c

EKO-UČIONICA U ŠKOLSKOM PARKU

Školski park Osnovne škole August Harambašić Donji Miholjac, koji se nalazi između zgrada škole i Doma zdravlja, bio je du dosta lošem stanju. Budući da se već dva desetljeća u njemu nisu poduzimali nikakvi koraci koji bi osiguravali sigurnost onih koji ga posjećuju, donesena je odluka o uređenju.
Uklanjaju se divlje grane, tj. suhe i trule koje pri jačem vjetru prijete da se otkinu. Zahvaljujući dobroj suradnji s DVD-om Donji Miholjac, uklonjene su. Sljedeći korak je postavljanje kružnih klupa i pravljenje eko-učionice koja će biti namijenjena za izvanučioničnu nastavu. Na krajnjoj južnoj strani dvorišta posađeno je 50-ak smreka prošle jeseni, a prostor će učiniti i novo pročelje na školskoj zgradi. Radovi su započeli krajem ožujka 2008. godine te još uvijek traju.
U akciji su sudjelovali radnici DVD-a i prijatelji škole uz pomoć pokretnih vatrogasnih ljestava na kamionu, visine 32 m. Namjera uređenja je povećanje sigurnosti učenika i građana Donjeg Miholjca te kako bi svi nesmetano mogli uživati u lijepom okolišu škole.

Karolina Kaser, 7. c


Naša škola

e-Dnevnik za učenike

e-Dnevnik za nastavnike

IZDVAJAMO

Školski kurikulum

Raspored sati

Raspored informacija za roditelje

Pristup informacijama

Školski dokumenti

Ime smo dobili po...

Kalendar
« Listopad 2020 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
28 29 30 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31 1
2 3 4 5 6 7 8
Prikazani događaji

Tražilica


Napredno pretraživanje
Traži
Stručno usavršavanje
Korisni linkovi

CMS za škole logo
Osnovna škola "August Harambašić" Donji Miholjac / Prilaz stadionu 1, HR-31540 Donji Miholjac / www.os-aharambasica-donjimiholjac.skole.hr / dmiholjac@os-aharambasica-donjimiholjac.skole.hr
preskoči na navigaciju