preskoči na sadržaj

Osnovna škola "August Harambašić" Donji Miholjac

U spomen Augustu Harambašiću

Projektni dan "U spomen Augustu Harambašiću" održan je povodom 100-te godišnjice smrti hrvatskog pisca, pjesnika, publicista, političara i prevoditelja iz 19. stoljeća Augusta Harambašića. Rođen je 14. srpnja 1861. u Donjem Miholjcu, a umro 1911. u Zagrebu. Ove kao i mnoge druge važne činjenice učenici su zajedno sa svojim nastavnicima istraživali tijekom projektnog dana koji je održan 31. ožujka 2011. godine.

Rad je bio organiziran u obliku različitih radionica na koje su se učenici prijavili nekoliko dana ranije. Bilo je ukupno 19 radionica u predmetnoj nastavi te 8 radionica u razrednoj nastavi uključujući i radionice u PŠ Rakitovica. Radionice su bile raznovrsne zanimljive, poučne.

Radionice razredne nastave obuhvaćale su kratku šetnju gradom, obradu poznatih pjesma: Kukuc, Tri boje, Ružo moja; zatim likovno izražavanje – crtanje pjesničkih slika,slušanje i pjevanje, izrada panoa. U PŠ Rakitovici bile su dvije radionice u jednoj su proučavali Harambašića kao važnog zavičajnog pjesnika, a u drugoj su vožnjom bicikla do obližnje šume Karaš upoznavali zavičaj, pisali zahvalu Harambašiću te uglazbili nekoliko stihova u obliku brojalica.

Predmetna nastava bila je raspoređena u različite radionice, vezane uz određene predmete. U radionicama hrvatskoga jezika pronalazili su stara imena, prezimena i nadimke Harambašićeva vremena te proučavali njegovu biografiju, izrezivali ključne pojmove te oblikovali pano. Na likovnoj radionici su crtali tušem i perom njegov portret. U glazbenim radionicama te radionicama TZK-a slušali su domoljubne skladbe pjesme tog vremena (Lisinski, Zajc), izradili pano; zatim čitali, obrađivali tekst pjesme Tiha noći te ju naučili svirati uz pratnju tambure, gitare i drugih instrumenata; učili su plesove s prijelaza 19. na  20. stoljeće. Na stranim jezicima su prevodili životopis na engleski ili njemački jezik te pisali činkvine. Matematičari, geografi i povjesničari su bili u šetnji gradom obilazeći ključna mjesta – dvorac Mailath gdje se čuva njegova bista, rodnu kuću te groblje gdje mu je sahranjena majka. Fizičari su izračunavali električnu energiju javne rasvjete u zimskom i ljetnom razdoblju u Ulici Augusta Harambašića. Prirodnjaci i biolozi proučavali su, izrađivali jelovnik Harambašićeva vremena, pravili i degustirali kolače. Kemičari su proučavali znanstvenike i njihova dostignuća te radili zanimljive pokuse. Na vjeronauku su obrađivali pjesmu "Novi vijek"  likovnim izražavanje. Knjižničari su organizirali zamišljeni susret s Augustom Harambašićem dočekavši ga ispred škole. Zatim su ga nakon sto godina proveli školom, posjetili knjižnicu i porazgovarali o nekadašnjem i sadašnjem životu u Donjem Miholjcu. Informatičari su pravili kratke biografske filmove, a druga skupina je uz pomoć novinara izrađivala prezentaciju. Novinari Augustovi glasnici pratili su rad svih radionica i o tome izvijestili na panou.

Po završetku rada, učenici su putem razglasa kratko izvijestili o radu u svojim radionicama, a zatim svi zajedno odslušali glazbeni dio te pogledali filmove i prezentaciju.

     

Priloženi dokumenti:
David Mikolasevic.wmv


CMS za škole logo
Osnovna škola "August Harambašić" Donji Miholjac / Prilaz stadionu 1, HR-31540 Donji Miholjac / www.os-aharambasica-donjimiholjac.skole.hr / dmiholjac@os-aharambasica-donjimiholjac.skole.hr
preskoči na navigaciju