preskoči na sadržaj

Osnovna škola "August Harambašić" Donji Miholjac

Login
Ime smo dobili po...

Ponosni smo na....

Kalendar
« Travanj 2018 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
26 27 28 29 30 31 1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 1 2 3 4 5 6
Prikazani događaji

Stručno usavršavanje

Stručni skupovi- prijava

Izdvajamo

Vremenik pisanih provjera

Pristup informacijama

Preporučujemo...

Udžbenici iz informatike

Školska učilica 

Razredna stranica 3.c

Prijavi zlostavljanje

Prijava zlostavljanja na Internetu

Sandučić povjerenja

Vijesti
Povratak na prethodnu stranicu Ispiši članak Pošalji prijatelju
KNJIŽEVNI SUSRET U NAŠOJ ŠKOLI – UPOZNALI SMO BRANKU PRIMORAC
Autor: Maja Poslon Živković, 6. 3. 2017.

U petak, 3. ožujka 2017., u našoj školi ugostili smo književnicu za djecu i mlade Branku Primorac. Susret je bio namijenjen učenicima 7. i 8. razreda. koji ovu književnicu poznaju po romanu Maturalac, nezaobilaznoj lektiri u sedmom razredu.


Također, i roman Ljubavni slučaj mačka Joje uvršten je na popis lektira za 5. razrede. 
Osim lektirnih naslova, učenici u školskoj knjižnici mogu pročitati i druge romane Branke Primorac, kao što su romani za djecu: Mama, pazi pas i Moj djed astronaut, te romane za mlade: Sve za Anu – svojevrstan nastavak Maturalaca, Zvonka Zmaj i tri kavalira – koji otvara temu nasilja i tolerancije među mladima, te najnoviji roman ove književnice, Moj brat živi u kompjuteru.

Književnica, koja je svoj radni vijek provela kao novinarka i urednica u Večernjem listu, nastoji pažljivo odabrati teme kojima će privući mlade i zainteresirati ih za pisanu riječ. Kao članica povjerenstva za novinarski izraz, na svim razinama LiDraNa, nastoji djelovati na mlade generacije i usmjeriti ih na kreativno pisano izražavanje.

Smatra da pisci za djecu i mlade imaju veliku odgovornost i obavezu djelovanja na promišljanja svoje publike o običnim i neobičnim temama. Svojim rečenicama mogu utjecati na bogatstvo rječnika mladih čitatelja, ali i želju da i oni sami pokušaju neku svoju (ne)zgodu uobličiti u pismeni uradak.

U mnogim djelima Branke Primorac miješaju se stvarni podaci – činjenice i mašta koja ih povezuje u zanimljivo štivo. U Maturalcu likovi profesorice Veronike Martić i Zvonka, profesora gimnastike, imaju podlogu u stvarnim osobama, iako samo maturalno putovanje nije dio osobnog iskustva književnice. Roman Ljubavni slučaj mačka Joje također je nastao na osnovi stvarnih događaja (trovanja mačaka i pasa na području Zagreba) koji su završili kao vijest u novinama. 

Učenici sedmih i osmih razreda na pragu su odabira svojih budućih zanimanja. Organiziranjem književnih susreta trudimo se predstaviti književnost i pismeno izražavanje kao jednu od mogućnosti. 
Novinari, književnici, kritičari ljudi su čija se zanimanja temelje na vještom odabiru riječi i sposobnosti objektivnog prenošenja obavijesti drugima. Kritičko mišljenje o svijetu koji nas okružuje preduvjet je za stvaranje književnih djela bilo koje vrste. Ako bar nekolicinu učenika potaknemo na čitanje, kritičko mišljenje ili kreativno stvaranje postigli smo cilj. 

Jedan školski sat brzo je prošao.Na samom kraju, ostalo nam je samo zahvaliti se književnici što nas je posjetila i uručiti joj prigodan poklon – srebrovez, kao uspomenu na posjet Donjem Miholjcu i Osnovnoj školi „August Harambašić“.

Učenici su,u petak, imali priliku upoznati književnicu koja svoja djela piše baš za njihov uzrast. 
Na policama školske knjižnice mogu pronaći njena djela i otkriti njihov sadržaj. Dođite, čekam vas!

                                                                    školska knjižničarka Anamarija Hat

 

[ Povratak na prethodnu stranicu Povratak | Ispiši članak Ispiši članak | Pošalji prijatelju Pošalji prijatelju ]
preskoči na navigaciju