preskoči na sadržaj

Osnovna škola "August Harambašić" Donji Miholjac

Login
Ime smo dobili po...

Ponosni smo na....

Kalendar
« Lipanj 2018 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
28 29 30 31 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 1
2 3 4 5 6 7 8
Prikazani događaji

Tražilica
Stručno usavršavanje

Stručni skupovi- prijava

Izdvajamo

Vremenik pisanih provjera

Pristup informacijama

Preporučujemo...

Udžbenici iz informatike

Školska učilica 

Razredna stranica 3.c

Prijavi zlostavljanje

Prijava zlostavljanja na Internetu

Sandučić povjerenja

Knjižnica

 

Školske knjižnice su vrlo stare ustanove. Postoje otkako postoje i škole. Nekad su bile i jedine za prosvjećenje puka. Zakonom o školstvu i pedagoškim standardima za osnovnu školu predviđa se da svaka osnovna škola mora imati knjižnicu.

KNJIŽNI FOND

Knjižni  fond treba biti prilagođen nastavnom programu i potrebama učenika i važan je činitelj u osuvremenjivanju nastave.

 

NAŠA KNJIŽNICA

Knjižnica naše škole je prostrana i svijetla. Zajedno s čitaonicom ima 105 metara kvadratnih. Dobro je opremljena - ima oko 7000 knjiga (slikovnice, lektirni naslovi, beletristika i stručna literatura). 

                

  • Bogata priručna zbirka - enciklopedije, rječnici, leksikoni i dr. - omogućavaju svakom učeniku i zaposleniku korištenje te vrste literature. 

  • Velik broj dječjih i stručnih časopisa dostupan je svim korisnicima naše knjižnice.

  • Filmove koje knjižnica kontinuirano nabavlja učitelji koriste u nastavi, vrijedna su razonoda učenicima putnicima za vrijeme čekanja autobusa, a ima i naslova za slobodno vrijeme učenika.

  • U knjižnici je za korištenje instalirano računalo s pristupom internetu koje dnevno mogu koristiti.

Svakodnevne aktivnosti u školskoj knjižnici su raznovrsne. Niti jedan dan u knjižnici nije posve jednak drugome što rad u knjižnici čini zanimljivijim.

Posudba i vraćanje knjiga i druge građe, odabir knjiga za razrednu posudbu, priređivanje materijala za nastavne satove, traženje materijala za literarnu, dramsku i druge aktivnosti, postavljanje izložbi, upućivanje učenika u rad knjižnice i pronalaženje potrebnih podataka te čitanje priča samo su neki od poslova koji se odvijaju u našoj knjižnici. 

Odgojno-obrazovna djelatnost zauzima posebno mjesto u radu. Težište rada je organizirano i sustavno upoznavanje učenika s knjigom i knjižnicom od prvog pa sve do osmog razreda. To je razdoblje kad se postavljaju temelji, kad dijete treba shvatiti koju važnost i značenje knjige i knjižnica imaju u životu čovjeka.

Kulturnu i javnu djelatnost škole rade timovi učitelja i učenika, a tu djelatnost koordinira knjižničarka.

Izravna suradnja s učiteljima, stručnima suradnicima i ravnateljem škole pozitivno se odražava i na rad u knjižnici. 

Svaki segment života i rada škole je podignut na visoku razinu pa je tako i opremljenost knjižnice. U 2010. godini u knjige i filmove je uloženo 24 000 kn što predstavlja pravo bogatstvo i beskrajno zadovoljstvo svih korisnika knjižnice.

Čitaonički dio knjižnice ima 25 sjedećih mjesta. To omogućuje održavanje nastavnih sati s cijelim razrednim odjelom.

Ovaj prostor često koristimo za individualni rad i rad u radionicama. Učenici u skupinama obrađuju određene teme gdje im je pri ruci i literatura i pomoć knjižničarke.

Roditeljima je na raspolaganju literatura s edukativnim sadržajima o odgoju djece koju mogu posuditi ili koristiti u knjižnici. 

Knjižnica naše škole pruža velike mogućnosti i sve se čini da korisnici te mogućnosti prilagode sebi i svojim potrebama.

Online baza podataka školske knjižnice

Pristup podacima baze knjiga i časopisa naše školske knjižnice omogućen je putem sustava Metel.

Uključenje u sustav Metel omogućilo nam je stvaranje baze podataka, koja našim korisnicima putem interneta omogućuje slobodan pristup podacima o knjigama i časopisima iz fondova naše školske knjižnice, 24 sata dnevno. Program MetelWin proizvod je varaždinske tvrtke Point d.o.o.

On-line katalog knjižnice

preskoči na navigaciju