preskoči na sadržaj

Osnovna škola "August Harambašić" Donji Miholjac

 > O školi  > Knjižnica
Knjižnica

 

Školske knjižnice su vrlo stare ustanove. Postoje otkako postoje i škole. Nekad su bile i jedine za prosvjećenje puka. Zakonom o školstvu i pedagoškim standardima za osnovnu školu predviđa se da svaka osnovna škola mora imati knjižnicu.

KNJIŽNI FOND

Knjižni  fond treba biti prilagođen nastavnom programu i potrebama učenika i važan je činitelj u osuvremenjivanju nastave.

 

NAŠA KNJIŽNICA

Knjižnica naše škole je prostrana i svijetla. Zajedno s čitaonicom ima 105 metara kvadratnih. Dobro je opremljena - ima oko 7000 knjiga (slikovnice, lektirni naslovi, beletristika i stručna literatura). 

                

  • Bogata priručna zbirka - enciklopedije, rječnici, leksikoni i dr. - omogućavaju svakom učeniku i zaposleniku korištenje te vrste literature. 

  • Velik broj dječjih i stručnih časopisa dostupan je svim korisnicima naše knjižnice.

  • Filmove koje knjižnica kontinuirano nabavlja učitelji koriste u nastavi, vrijedna su razonoda učenicima putnicima za vrijeme čekanja autobusa, a ima i naslova za slobodno vrijeme učenika.

  • U knjižnici je za korištenje instalirano računalo s pristupom internetu koje dnevno mogu koristiti.

Svakodnevne aktivnosti u školskoj knjižnici su raznovrsne. Niti jedan dan u knjižnici nije posve jednak drugome što rad u knjižnici čini zanimljivijim.

Posudba i vraćanje knjiga i druge građe, odabir knjiga za razrednu posudbu, priređivanje materijala za nastavne satove, traženje materijala za literarnu, dramsku i druge aktivnosti, postavljanje izložbi, upućivanje učenika u rad knjižnice i pronalaženje potrebnih podataka te čitanje priča samo su neki od poslova koji se odvijaju u našoj knjižnici. 

Odgojno-obrazovna djelatnost zauzima posebno mjesto u radu. Težište rada je organizirano i sustavno upoznavanje učenika s knjigom i knjižnicom od prvog pa sve do osmog razreda. To je razdoblje kad se postavljaju temelji, kad dijete treba shvatiti koju važnost i značenje knjige i knjižnica imaju u životu čovjeka.

Kulturnu i javnu djelatnost škole rade timovi učitelja i učenika, a tu djelatnost koordinira knjižničarka.

Izravna suradnja s učiteljima, stručnima suradnicima i ravnateljem škole pozitivno se odražava i na rad u knjižnici. 

Svaki segment života i rada škole je podignut na visoku razinu pa je tako i opremljenost knjižnice. U 2010. godini u knjige i filmove je uloženo 24 000 kn što predstavlja pravo bogatstvo i beskrajno zadovoljstvo svih korisnika knjižnice.

Čitaonički dio knjižnice ima 25 sjedećih mjesta. To omogućuje održavanje nastavnih sati s cijelim razrednim odjelom.

Ovaj prostor često koristimo za individualni rad i rad u radionicama. Učenici u skupinama obrađuju određene teme gdje im je pri ruci i literatura i pomoć knjižničarke.

Roditeljima je na raspolaganju literatura s edukativnim sadržajima o odgoju djece koju mogu posuditi ili koristiti u knjižnici. 

Knjižnica naše škole pruža velike mogućnosti i sve se čini da korisnici te mogućnosti prilagode sebi i svojim potrebama.


Online baza podataka školske knjižnice

Pristup podacima baze knjiga i časopisa naše školske knjižnice omogućen je putem sustava Metel.

Uključenje u sustav Metel omogućilo nam je stvaranje baze podataka, koja našim korisnicima putem interneta omogućuje slobodan pristup podacima o knjigama i časopisima iz fondova naše školske knjižnice, 24 sata dnevno. Program MetelWin proizvod je varaždinske tvrtke Point d.o.o.

On-line katalog knjižnice


Naša škola

e-Dnevnik za učenike

e-Dnevnik za nastavnike

Epidemiološke mjere

Upute (26.8.2021.)
Modeli (kolovoz 2021.)
Nadopune (5.11.2021.)

IZDVAJAMO

Školski kurikulum

Raspored sati

Raspored informacija za roditelje

Pristup informacijama

Školski dokumenti

Ime smo dobili po...

Kalendar
« Prosinac 2021 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
Prikazani događaji

Tražilica


Napredno pretraživanje
Traži
Stručno usavršavanje
Korisni linkovi

CMS za škole logo
Osnovna škola "August Harambašić" Donji Miholjac / Prilaz stadionu 1, HR-31540 Donji Miholjac / www.os-aharambasica-donjimiholjac.skole.hr / dmiholjac@os-aharambasica-donjimiholjac.skole.hr
preskoči na navigaciju