preskoči na sadržaj

Osnovna škola "August Harambašić" Donji Miholjac

 > Naslovnica
Vijesti

JEDNODNEVNI IZLET UČENIKA TREĆIH RAZREDA

Autor: Maja Poslon Živković, 17. 5. 2018.

Učenici 3.a, 3.b i 3.c razreda te  trećeg razreda Područne škole Rakitovica obišli su dvorce i kulturno - povijesne znamenitosti Slavonije (Našice, Đakovo i Osijek).

Naš je jednodnevni izlet započeo u ranim jutarnjim satima u utorak, 15. svibnja 2018., kada smo se zaputili autobusom u Našice. Prvo smo obišli Zavičajni muzej Našice koji je smješten u Dvorcu grofova Pejačević u centru grada.

Razgledali smo stalni postav koji  je impresivan, ali posebno nas se dojmio klavir na kojem je skladala naša prva hrvatska skladateljica Dora Pejačević te razno oružje, preparirane životinje i rogovi u Lovačkoj sobi.

Imali smo malo vremena i za igru na dječjem igralištu.

Nastavili smo vožnju autobusom prema Đakovu. Prošetali smo gradom i posjetili prelijepu đakovačku katedralu sv. Petra čiju unutrašnjost krase mnogobrojne freske i vitraji na prozorima.

Šetajući ulicama grada, kupili smo pokoji suvenir i, naravno, počastili se sladoledom.

Pješice smo došli do Državne ergele Đakovo. U ovoj se Pastuharni konji lipicanci obučavaju za korištenje u sportu (zaprege), ali se ovdje organiziraju i predstave gdje konji plešu uz glazbu. I mi smo pozvani na vrlo poznati Božićni bal lipicanaca. Neki su se učenici pohvalili da su već bili na balu,a neki su rekli da će svakako doći ove godine.

Približilo se i vrijeme polaska u Osijek. Budući da smo se već pomalo i umorili, dobro nam je došao odmor i ručak u ZOO hotelu. Nakon ručka posjetili smo nezaobilazni ZOO vrt.

Na drugu stranu rijeke Drave prevezla nas je poznata osječka kompa.

Mnogi su bili uzbuđeni jer je to bila njihova prva vožnja kompom.

Nakon ručka uputili smo se autobusom do starih zidina osječke tvrđave –Tvrđe. Saznali smo da su stare zidine srušene, a danas postoji samo manji dio zidina s Vodenim vratima i kulom (vodotoranj).

Posjetili smo i franjevačku crkvu Uzvišenja svetog Križa i prošetali Trgom sv. Trojstva i ulicom gdje je sniman film o poznatom nam liku iz lektire, Šegrtu Hlapiću.

Krenuli smo prema Gornjem gradu. Prošetali smo Trgom dr.Ante Starčevića te posjetili crkvu sv.Petra i Pavla, osječku kon-katedralu koja je izgrađena na poticaj biskupa Josipa Jurja Strossmayera 1894.g.  Prošetali smo Županijskom ulicom do važne institucije, zgrade županijske skupštine, poznate kao Županijska palača. Zanimljivo nam je bilo vidjeti i dodirnuti zalutalu topovsku kuglu na zgradi koja je ispucana u 19.st. iz Tvrđe. 

Veliko hvala upućujemo svim vodičima! Bilo je zanimljivo i vrlo poučno.


Nakon cjelodnevnog izleta, poprilično umorni, krenuli smo prema autobusu, no nismo mogli zaobići "sladoš" u slastičarnici Petar Pan. 


Učiteljice Ankica Cigrovski, Valerija Čmelak, Mihaela Šoš i Monika Mađarić te pripravnica Manuela Havidić i asistentica Vedrana Grgić

 
Naša škola

e-Dnevnik za učenike

e-Dnevnik za nastavnike

IZDVAJAMO

Školski kurikulum

Vremenik pisanih provjera

Raspored sati

Raspored informacija za roditelje

Pristup informacijama

Školski dokumenti

Ime smo dobili po...

Kalendar
« Studeni 2018 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
29 30 31 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 1 2
3 4 5 6 7 8 9
Prikazani događaji

Tražilica
Stručno usavršavanje
Korisni linkovi

CMS za škole logo
Osnovna škola "August Harambašić" Donji Miholjac / Prilaz stadionu 1, HR-31540 Donji Miholjac / www.os-aharambasica-donjimiholjac.skole.hr / dmiholjac@os-aharambasica-donjimiholjac.skole.hr
preskoči na navigaciju