preskoči na sadržaj

Osnovna škola "August Harambašić" Donji Miholjac

 > Naslovnica
Vijesti

MEĐUNARODNI DAN DJEVOJČICA

Autor: Maja Poslon Živković, 11. 10. 2018.

Danas, 11. listopada, obilježava se Međunarodni dan djevojčica sa ciljem stvaranja boljeg života i omogućavanja prava na obrazovanje i zdrav život.

Generalna skupština Ujedinjenih naroda je 19. prosinca 2011. godine usvojila Rezoluciju 66/170 kojom je proglasila 11. listopada Međunarodnim danom djevojčica (IDGC) sa ciljem priznavanja prava djevojčica i njihovih jednakih mogućnosti diljem svijeta. Tema prvog obilježavanja 2012. godine odnosila se na pitanje dječjih brakova.

Danas u svijetu živi više od 850 milijuna djevojčica. Ako želimo promijeniti svijet nabolje, moramo u njih ulagati. Ako djevojčica ide u školu, ona ostaje zdrava, uči prave vještine, udat će se kasnije, imat će manje djece i zdraviju djecu. Kada djevojka ili žena zarađuje plaću, ona će 90% svojih prihoda ulagati u svoju obitelj te razbijati krug siromaštva.

Gotovo je 70% žena i djevojaka koje žive u siromaštvu. Kako bismo eliminirali siromaštvo, moramo ženama i djevojkama osigurati pravo na jednake mogućnosti. Procjenjuje se da čak 17 milijuna djevojčica u svijetu nikada neće stupiti u školsku učionicu.

Brojna istraživanja su pokazala da obrazovanje ima vrlo značajnu ulogu kako za društvo, tako i za djevojčice. Školovanje, a naročito srednje obrazovanje, ima trajni pozitivan efekt i utječe na smanjenje siromaštva, promoviranje jednakosti i promjenu ograničavajućih društvenih normi.

Djevojke moraju imati pravo odlučivati što će sa svojim tijelima, kada će se udati i kada će imati djecu. To mora postati jasno i svim svjetskim vođama ako želimo iskorijeniti siromaštvo.

Obveza je globalne zajednice ostvarenje potencijala adolescentica koje će se izravno prenijeti na djevojke kao moćna i pozitivna promjena za njihovo vlastito unapređenje i za unapređenje ravnopravnosti spolova.

Iako se smanjio broj djevojčica koje ne idu u školu, još uvijek previše njih diljem svijeta nema priliku za kvalitetno obrazovanje, a time i za ostvarivanje svojih punih potencijala. Dokazano je da samo jedna završena godina srednje škole djevojčicama nosi 25 posto veću zaradu u budućnosti. Usprkos tome, milijunima djevojčica danas je uskraćeno pravo na obrazovanje, uključujući čak 31 milijun djevojčica osnovnoškolske dobi koje ne idu u školu.

"Obrazovanje može djevojčicama promijeniti živote, ali i ojačati čitave zajednice", rekao je Anthony Lake, izvršni direktor UNICEF-a.  

https://www.youtube.com/watch?time_continue=30&v=3wzjYpUMCKY

Što ti možeš učiniti za bolji status djevojčica

- Saznaj više o tome kako žive djevojčice diljem svijeta - za početak pročitaj zašto mnoge djevojčice rađaju prije 15. godine života. 

- Potiči spolnu i rodnu jednakost među djecom te ih osvijesti zašto je ona važna. 

- Potakni svoje prijatelje da također poštuju prava djevojčica na jednakost. 

- Pomozi i sam/a donacijama odjeće, obuće, knjiga, računalne opreme ili igračaka djevojčicama iz siromašnijih obitelji.

 
Naša škola

e-Dnevnik za učenike

e-Dnevnik za nastavnike

IZDVAJAMO

Školski kurikulum

Raspored sati

Raspored informacija za roditelje

Pristup informacijama

Školski dokumenti

Ime smo dobili po...

Kalendar
« Studeni 2019 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
28 29 30 31 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 1
2 3 4 5 6 7 8
Prikazani događaji

Tražilica
Stručno usavršavanje
Brojač posjeta
Ispis statistike od 17. 1. 2010.

Ukupno: 1593349
Korisni linkovi

CMS za škole logo
Osnovna škola "August Harambašić" Donji Miholjac / Prilaz stadionu 1, HR-31540 Donji Miholjac / www.os-aharambasica-donjimiholjac.skole.hr / dmiholjac@os-aharambasica-donjimiholjac.skole.hr
preskoči na navigaciju