preskoči na sadržaj

Osnovna škola "August Harambašić" Donji Miholjac

 > Naslovnica
Vijesti

2. NEDJELJA DOŠAŠĆA

Autor: Maja Poslon Živković, 6. 12. 2020.

Danas smo zapalili drugu adventsku svijeću na adventskom vijencu, a ta druga adventska svijeća, svijeća mira, u prvom planu šalje poruku pomirenja sa svima.

Ovo je možda prvi advent, prvo došašće, da ćemo ga dočekati bez velike gužve na ulicama, bez sjaja, bez blještavila, bez velikih predbožićnih sajmova i druženja.

Zašto da ne iskoristimo ovu nevolju pandemije da se duhovno obogatimo?

Pogledajmo na tren unutra, u ljepotu svoje duše umjesto u vanjsko blještavilo adventa, koji nam je ove godine ionako uskraćen. Ta naša duša skriva mnoge ljepote, a jedna od najvećih je da samo ponizni mogu proslaviti Božić na najbolji način.

Znate li za jedan stari hrvatski običaj koji se odvijao na drugu nedjelju došašća? U nekim hrvatskim krajevima, posebno u južnoj Dalmaciji, istočnoj Hercegovini ili među Bunjevcima običavalo se obilježavati Djetinjce, Materice i Očiće i to redom u navedene nedjelje. Iako je ponegdje do danas zadržan taj običaj, on je više činjenica oživljavanja stare tradicije.

Svakom od tih dana bio je cilj, uz značenje ulaska u novu nedjelju došašća, povezati članove obitelji kroz smijeh, pozitivno zadirkivanje i darivanje. Na 2. nedjelju došašća, kada su se obilježavali Djetinjci, roditelji bi u rano jutro, dok se još djeca nisu ustala iz kreveta, konopcima, remenima ili nekim drugim prikladnim sredstvima vezivali svoju djecu i oslabađali ih tek kada bi im djeca platila otkupninu. Naravno, sve je teklo uz puno smijeha i cjenkanja oko vrijednosti otkupnine.

Djeca su se tako odgajala za odricanje, jer su ih roditelji unaprijed danima i tjednima upozoravali da će ih vezati pa su tako morala štedjeti od svoga džeparca, prikupljati plodove zemlje, slatkiše i sve drugo čime su na Djetinjce plaćala svoju otkupninu. Naravno, nakon takvog zadirkivanja i cjenkanja, roditelji bi našli načina kako djeci vratiti ono čime su platila svoje oslobođenje, ali su ih istovremeno time učili upijanju važnosti obiteljskog zajedništva i vrijednosti štedljivosti i odgovornosti.

U ovo vrijeme priprave za Božić trebali bismo svi pokušati ispravljati krivudave putove svoga života. Pokušajmo to, najprije osobno, a onda kao obitelj. Nemojmo čekati neka bolja vremena za naše promjene. Ovo je naše vrijeme. 

 
Naša škola

e-Dnevnik za učenike

e-Dnevnik za nastavnike

IZDVAJAMO

Školski kurikulum

Raspored sati

Raspored informacija za roditelje

Pristup informacijama

Školski dokumenti

Ime smo dobili po...

Kalendar
« Siječanj 2021 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
28 29 30 31 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
1 2 3 4 5 6 7
Prikazani događaji

Tražilica
Stručno usavršavanje
Korisni linkovi

CMS za škole logo
Osnovna škola "August Harambašić" Donji Miholjac / Prilaz stadionu 1, HR-31540 Donji Miholjac / www.os-aharambasica-donjimiholjac.skole.hr / dmiholjac@os-aharambasica-donjimiholjac.skole.hr
preskoči na navigaciju