preskoči na sadržaj

Osnovna škola "August Harambašić" Donji Miholjac

Kutak za učenike

KAKO STVARI RADE

Autor: Matea Skeledžija, 21. 1. 2015.

Knjiga Dokeo – kako stvari rade mala je tehnička i tehnološka enciklopedija za djecu i odrasle. U tom je jedinstvenom djelu opisan rad više od 250 različitih objekata, aparata, instrumenata, tehnoloških procesa i strojeva koji nas okružuju kako bi se objasnila načela njihovog funkcioniranja.

Svaki objekt predstavlja jedno tehničko ili tehnološko dostignuće iz svakodnevnog okruženja.

Tehnološka dostignuća, koja se tumače u knjizi, svrstana su u četiri cjeline: u kući, u gradu, rekreacija i prijevoz. Tako se u enciklopediji može naći opis rada i načelo funkcioniranja računala i njegovih tehničkih komponenti, malih kućanskih aparata (mikrovalna pećnica, toster, perilica za posuđe, fen, vodokotlić...), kućanskih uređaja za zagrijavanje i hlađenje, glazbala i uređaja za prijenos zvuka, medicinskih uređaja, mobilnih telefona, pokretnih stepenica, lasera, različitih vozila (bicikl, kamion, avion, helikopter, brod, svemirska letjelica).

Svi opisi rada temelje se na brojnim zornim ilustracijama koje uređaje opisuju kako izvana tako i kroz presjeke 'iznutra', tj. prikazuju što je skriveno i što se događa događa unutar njih.

Priče su o izumima popraćene zanimljivim crticama poput "Kako je to bilo nekad" ili "A kako će biti sutra" te prijedlozima za istraživanje uz pomoć jednostavnih pokusa koje čitetalji mogu pokušati izvesti sami. Opširno kazalo olakšava abecedno pretraživanje, a leksikon na kraju daje jezgrovita tumačenja pojmova. 

Na hrvatskom tržištu ne postoji knjiga koja na ovako jednostavan i slikovit način opisuje najnovije tehnologije. Mnogi nastavni planovi i programi pisani su puno prije izuma i rasprostranjenosti mnogih uređaja o kojima se ovdje piše.

Link:https://www.skolskiportal.hr/predstavljamo-knjigu/27-dokeo-kako-stvari-rade/ 
Naša škola

e-Dnevnik za učenike

e-Dnevnik za nastavnike

IZDVAJAMO

Školski kurikulum

Raspored sati

Raspored informacija za roditelje

Pristup informacijama

Školski dokumenti

Ime smo dobili po...

Kalendar
« Studeni 2020 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
26 27 28 29 30 31 1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 1 2 3 4 5 6
Prikazani događaji

Tražilica


Napredno pretraživanje
Traži
Stručno usavršavanje
Korisni linkovi

CMS za škole logo
Osnovna škola "August Harambašić" Donji Miholjac / Prilaz stadionu 1, HR-31540 Donji Miholjac / www.os-aharambasica-donjimiholjac.skole.hr / dmiholjac@os-aharambasica-donjimiholjac.skole.hr
preskoči na navigaciju