preskoči na sadržaj

Osnovna škola "August Harambašić" Donji Miholjac

Dan tolerancije

TOLERANTNA ŠKOLA

            Dan tolerancije 17. studeni 2008.  u Osnovnoj školi "August Harambašić"  Donji Miholjac obilježen je kao projektni dan. Ukupno je bilo 21 radionica, 6 u razrednoj nastavi, a 15 u predmetnoj nastavi. Cilj u svim radionicama je bio isti – naučiti što je tolerancija, zapitati se jesmo li dovoljno tolerantni i kako ju primijeniti u svakodnevnom životu.
            Razredna nastava proučavala je toleranciju u igri, gdje se ona i prvo uči, kako biti tolerantan prema drugim i kako spriječiti nasilje u školama.
            Učenici predmetne nastave su bili podijeljeni prema nastavnim predmetima i obrađivali temu tolerancije na različite načine. Izradili su haiku pjesmaricu s temom tolerancije, upozoravali na toleranciju među različitim vjerama (radionica vjeronauka). Matematičari i fizičari su tolerantno računali, prikupljali, obrađivali i prikazali dijagramima anketu Zašto mi se smiju i što toleriramo? s ciljem da učenici budu tolerantniji. U radionici engleskog jezika obrađivali su pjesmu Don't laugh at me koja govori o nenasilju i izrađivali su plakat. Na njemačkom jeziku igrali su se riječima koje su vezane uz toleranciju. Biolozi su radili plakat s temama o rasi, rasizmu, homofobiji, spolnoj segregaciji, a na kraju su imali i radionicu Gradskog Crvenog križa "Tolerancija“. U knjižnici su proučavali iz referentne literature pojam tolerancije kao i sve izvedenice te riječi. Odigrao se i nogomet sa željom da se podsjeti kako se igračima često dodjeljuje upravo nagrada za tolerantnu igru, ali kako nogomet može biti oblik borbe protiv nasilja. Dio informatičara izrađivao je brošuru o toleranciji koja sadrži anketu 8-ih razreda, strip i lijepe misli o toleranciji. Druga radionica informatičara izradila je prezentaciju u suradnji s novinarima kojom je popraćen cjelokupni rad. Novinari su tolerantno pratili sve radionice, proveli anketu među učenicima i učiteljima o stupnju tolerancije u školi. Također su najmlađe propitkivali što je tolerancija.
            Putem školskog razglasa na kraju rada svih radionica, predstavnici su kratko izvijestili o radu u radionicama. Izložba plakata i ostalih uradaka mogla se pogledati u holu škole.
 

CMS za škole logo
Osnovna škola "August Harambašić" Donji Miholjac / Prilaz stadionu 1, HR-31540 Donji Miholjac / www.os-aharambasica-donjimiholjac.skole.hr / dmiholjac@os-aharambasica-donjimiholjac.skole.hr
preskoči na navigaciju