preskoči na sadržaj

Osnovna škola "August Harambašić" Donji Miholjac

Eko vijesti

IZGRADNJA EKOUČIONICE U OKOLIŠU ŠKOLE

Autor: Zrinka Jurčević, 2. 5. 2011.

Razgovor s ravnateljem Škole Vedranom Aladićem o izgradnji ekoučionice u okolišu škole


EKOUČIONICA – MJESTO USVAJANJA NOVOG ZNANJA I VJEŠTINA
 
     Potaknuti novinarskom znatiželjom, odlučili smo nešto otkriti o ekoučionici koja se trenutno gradi. Otišla sam razgovarati s ravnateljem  Osnovne škole „August Harambašić“  Donji Miholjac otkriti o čemu se tu zapravo radi.
 
Koja je svrha ekoučionice?
Pa budući da je Osnovne škole  „August Harambašić“  Donji Miholjac već 10 g. u projektu Međunarodne ekoškole došli smo na ideju da napravimo neki projekt izgradnje ekoučionica koji bi imao višestruku namjenu. Naime ekoučionica će isključivo služiti za izvanučionični rad učenika razredne i predmetne nastave iz svih nastavnih predmeta. Dakle ,cilj je bio u našem školskom okružju stvoriti prostor gdje bi se učenici ugodno osjećali i istovremeno usvajali nova znanja i nove vještine.
 
Kada će biti gotova ekoučionica?
Radovi na izgradnji ekoučionica počeli su još prošle školske godine stvaranjem svih preduvjeta, dakle od projekata do materijala, preko stvaranje financijskog plana rješavanja  financijske situacije vezane za ekoučionicu. Ove godine započela je  izgradnja ekoučionice, betonaža i svi ostali poslovi i vjerujemo da bi službeno otvaranje učionice trebalo biti za Dan škole, znači 30. svibnja 2011., ali vjerujemo da će do početka 5. mjeseca svi radovi na ekoučionici biti gotovi.
 
Tko financira ekoučionicu?
Budući da naša škola ima izuzetno dobre i prijateljske odnose s mnogim subjektima grada Donjeg Miholjca,  s mnogim udrugama, društvima i poduzećima, mnogi su pridonijeli ostvarenju ovog projekta. Naravno najveći udio financijskih sredstava omogućila je i podnijela Osnovna  škola „August Harambašić“ što svojim sredstvima , što sredstvima donatora od kojih ističem:  INA NAFTAPLIN -  pogon „Beničanci“, zatim Šumarija Donji Miholjac, te Šumarija Našice. 
 
Hoće li ona unaprijediti znanje učenika?
Naše je mišljenje da će ova ekoučionica u svakom slučaju unaprijediti znanje i vještine učenika, ali u svakom slučaju najbolji pokazatelj za to bit će vrijeme i naravno vi koju ćete ekoučionicu koristiti.
 
Hvala na razgovoru i doviđenja  u ekoučionici!
 
NOVINAR: Heike Roklicer, 6. a
 
 
Ukratko od 2006. do 2009. godine

Školsko dvorište uljepšano novim zelenim biljkama

U našem školskom dvorištu bio je jedan stari jorgovan koji nije održavan pa je prodivljao. Bio je širine 2 m i protezao se 4 m u visinu, u njega se bacao otpad, razne boce i bio je leglo štakora. U suradnji s Karašicom - Vučicom taj stari jorgovan je izvađen te su na njegovo mjesto posađene smaragdne tuje. Na tom projektu radili su učenici sedmih i osmih razreda, ročnici te pomoćno - tehničko osoblje. Na sjevernoj strani, ispred školske kuhinje, također je uređen travnati prostor na kojem je posađeno 20 ukrasnih biljaka (tuja fletcher, uspravne tise, jumperusi,danice, globose, itd.). Ukrasno bilje sadili su učenici i pomoćno - tehničko osoblje. Također i ispred južnog dijela nastavno - športske dvorane posađena je jedna srebrna smreka i pet tuja columna.
Sve ove sadnice nabavljene su u obližnjem rasadniku ukrasnog bilja. Također je novina od ove školske godine, da razrednici sa svojim razredima svakodnevno izlaze u školsko dvorište i sustavno uređuju školski okoliš (skupljanje lišća, odlaganje lišća na kompostište, skupljanje papira i druge poslove vezane za uređivanje školskog okoliša). Trenutno je u tijeku impregranica (zaštita) staroga hrasta, formiranje učeničkih eko - patrola, te projekt obnavljanja zelene eko zastave.
Nove zelene biljke učinile su okoliš naše škole još ljepšim.

 

Stari hrast

Jedan od ovogodišnjih projekata eko-škole svakako je impregnacija staroga hrasta, simbola školstva u Donjem Miholjcu, koji je zbog bolesti srušen u svojoj gotovo 250-oj godini. Zahvaljujući prijateljima naše škole; gospodinu Miroslavu Černogi, Hrvatskim šumama, Karašici-Vučici d.o.o. i INI - Industriji Nafte d.d. Zagreb, SD naftaplin, Sektoru proizvodnje nafte i plina, Okrugu Slavonija, Pogonu Beničanci, stari je hrast zaštićen i prebačen na postolje koje se nalazi u školskome dvorištu. U proljeće je predviđeno postavljanje spomen-ploče s podacima o starome hrastu.

 

KVIZ IZ PRIRODE ZA 6. RAZREDE

U holu Osnovne škole "August Harambašić" Donji Miholjac 11. travnja 2008. održan je kviz iz prirode za 6-te razrede. Natjecali su se članovi svih šestih razreda, iz svakog razreda četiri učenika. Nastavnica iz informatike na projektoru je pokazivala zadatke, koje je pripremila nastavnica iz prirode i biologije. Tema kviza bilo je more i životinje u njemu. Namjera kviza je da se pokaže kako i učenje može biti zabavno. Bilo je zanimljivo i u produžecima. Na kraju je pobijedio 6. b razred. Najuspješniji su dobili i lijepe nagrade. Natjecanje su pratili učenici 3. razreda i 7. c. Nakon kviza su učenici 7. c prikazali prezentacije o gmazovima.

Filip Kosić i Željko Ronta, 7. c

EKO-UČIONICA U ŠKOLSKOM PARKU

Školski park Osnovne škole August Harambašić Donji Miholjac, koji se nalazi između zgrada škole i Doma zdravlja, bio je du dosta lošem stanju. Budući da se već dva desetljeća u njemu nisu poduzimali nikakvi koraci koji bi osiguravali sigurnost onih koji ga posjećuju, donesena je odluka o uređenju.
Uklanjaju se divlje grane, tj. suhe i trule koje pri jačem vjetru prijete da se otkinu. Zahvaljujući dobroj suradnji s DVD-om Donji Miholjac, uklonjene su. Sljedeći korak je postavljanje kružnih klupa i pravljenje eko-učionice koja će biti namijenjena za izvanučioničnu nastavu. Na krajnjoj južnoj strani dvorišta posađeno je 50-ak smreka prošle jeseni, a prostor će učiniti i novo pročelje na školskoj zgradi. Radovi su započeli krajem ožujka 2008. godine te još uvijek traju.
U akciji su sudjelovali radnici DVD-a i prijatelji škole uz pomoć pokretnih vatrogasnih ljestava na kamionu, visine 32 m. Namjera uređenja je povećanje sigurnosti učenika i građana Donjeg Miholjca te kako bi svi nesmetano mogli uživati u lijepom okolišu škole.

Karolina Kaser, 7. c


Naša škola

e-Dnevnik za učenike

e-Dnevnik za nastavnike

IZDVAJAMO

Školski kurikulum

Raspored sati

Raspored informacija za roditelje

Pristup informacijama

Školski dokumenti

Ime smo dobili po...

Kalendar
« Listopad 2020 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
28 29 30 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31 1
2 3 4 5 6 7 8
Prikazani događaji

Tražilica


Napredno pretraživanje
Traži
Stručno usavršavanje
Korisni linkovi

CMS za škole logo
Osnovna škola "August Harambašić" Donji Miholjac / Prilaz stadionu 1, HR-31540 Donji Miholjac / www.os-aharambasica-donjimiholjac.skole.hr / dmiholjac@os-aharambasica-donjimiholjac.skole.hr
preskoči na navigaciju