preskoči na sadržaj

Osnovna škola "August Harambašić" Donji Miholjac

Svjetski dan šuma

U drugom polugodištu školske godine 2009./2010. organiziran je projektni dan povodom Svjetskog dana šuma. Projektni dan održan je u ponedjeljak 22. ožujka 2010. u Osnovnoj školi "August Harambašić" Donji Miholjac.

Kao i za svaki projektni dan, pripreme su počele mnogo ranije. Učitelji su predložili teme  za radionice, učenici su mogli izabrati koju radionicu žele. Neke radionice je vodilo i više nastavnika. Većina  radionica organizirana je u samoj školi, ali i u NŠD te obližnjem rasadniku. Radionice su započele s radom u 9 sati.

Razredna nastava u Donjem MIholjcu te u PŠ Rakitovica  radila je u osam radionica. Tema je naravno bila šuma – pričali su priče, gledali animirani film, pravili i rješavali rebuse, izrađivali plakate i razgovarali s ing. šumarstva te uz pratnju tamburice pjevali.

Predmetna nastava je bila podijeljena u 19 radionica, uglavnom prema nastavnim predmetima. U radionicama hrvatskoga jezika slušali su što listovi pričaju, likove iz bajki s motivom šume doveli  pričom u školu. Na stranim jezicima (engleski i njemački jezik) učili su pjevati i recitirati, te učili riječi kako se kaže na stranom jeziku dio stabla (granje, lišće, deblo…). U glazbenim radionicama upoznavali su instrumente građene od drveta, upoznavali tamburaški orkestar  te učili staru hrvatsku pjesmu koju su popratili i pokretima. Na matematici i fizici, izračunavali su bogatstvo šuma, igrali igrice pomoću lišća te proučavali vrste i svojstva drva. Na likovnom su upoznavali tople i hladne boje šuma te slikali u tim bojama.  U vjeronaučnoj radionici prisjetili su se stvaranja svijeta i trećeg dana kada je Bog stvorio biljni svijet. Šumske zajednice Europe nekad i danas te prašume proučavali su na geografiji i povijesti. Terensku radionicu imali su biolozi i prirodnjaci obilazeći obližnji rasadnik.

Kako i priliči u radionici TZK-a igrala se nogometna utakmica. Novinari su popratili sva ta događanja te u suradnji s informatičarima izradili prezentaciju.

Rad radionica završio je u 10,30 kada su predstavnici radionica putem razglasa prezentirali svoj rad. U holu škole pogledali su izvedbe radionica 4-ih razreda i glazbene radionice Pozdrav šumi.  Rezultati rada radionica još uvijek se mogu pogledati u holu škole.

Priloženi dokumenti:
projektni dan.ppt


CMS za škole logo
Osnovna škola "August Harambašić" Donji Miholjac / Prilaz stadionu 1, HR-31540 Donji Miholjac / www.os-aharambasica-donjimiholjac.skole.hr / dmiholjac@os-aharambasica-donjimiholjac.skole.hr
preskoči na navigaciju