preskoči na sadržaj

Osnovna škola "August Harambašić" Donji Miholjac

Svjetski dan srca

U Osnovnoj školi "August Harambašić"  Donji Miholjac  održan projektni dan povodom Svjetskog dana srca

U ZDRAVOJ ŠKOLI – ZDRAVO SRCE

            Svjetski dan srca u našoj školi obilježen je projektnim danom  28. rujna 2009. godine. Tema projektnog dana bilo je srce kao središnji organ života, osjećaja, ljubavi, pjesme, dobrote….Projektni dan je započeo u 8 sati ujutro, a završio u 11 sati. Učenicima i nastavnicima je bio poslužen doručak – lepinja i sokovi.

            Rad je bio organiziran u radionicama (31) u razrednoj i predmetnoj nastavi središnje škole u Donjem Miholjcu, Područnoj školi Rakitovica te Glazbenoj školi. U razrednoj nastavi učenici su bili podijeljeni po razrednim odjelima sa svojim učiteljima i učiteljicama. Izrađivali su plakate, učili što je zdravo za srce, govorili o osjećajima koji svoje središte nalaze u srcu, čitali i pisali pjesme. Pekli su kolače (vafle) u obliku srca, potom radili tjelovježbe i gledali crtić Medvjedići dobrog srca.

            U predmetnoj nastavi su bili podijeljeni u radionice koje su predložili predmetni nastavnici. U radionicama za hrvatski jezik istraživali su lijepe misli o ljubavi, pisali priče, haiku pjesme i činkvine. Na likovnoj i tehničkoj kulturi izrađivali su plakate, te ljude u pokretu. Uz pratnju udaraljki naučili su pjevati pjesme Ah, što volim i Volim te, u glazbenoj školi notno su zapisivali i svojim glasom prikazali pjesmu Miruj, miruj, srce moje. Na matematici je bilo riječi o brojevima koji se vole; pod fizikom se mjerio krvni tlak. Biolozi  su istraživali kako zaustaviti rizične čimbenike koje uzrokuju bolesti srca. Geografi su stripovski pokazali poljoprivredne proizvode raznih zemalja koji su zdravi ili štetni za zdravlje. Povjesničari su istražili i izradili egipatsku, rimsku i srednjovjekovnu kuharicu s receptima zdravim za srce. Za srce i dušu radili su i učenici u knjižnici. Istraživali su po referentnoj literaturi o srcu. U radionicama stranih jezika, engleski i njemački, učili su pjesmu You'll be in my heart te izraze koji u sebi sadrže riječ heart; u radionici njemačkog radili umne mape sa središnjim pojmom das Herz. Na vjeronauku su pjevali i molili najvećem srcu – Srcu Isusovom te posebno istaknuli Isusovu rečenicu Gdje su dvojica ili trojica u moje ime i ja sam s njima. Tjelesnjaci su organizirali vježbe i malonogometni turnir pod motom U zdravom tijelu zdrav duh (zdravo srce).

            Srčani novinari su srčano obilazili sve radionice, vjerno bilježili što se radi, a zatim sU zajedno s informatičarima i fotografima izradili pano i prezentaciju. Predstavnici radionica su putem razglasa ukratko rekli što su radili u svojim radionicama. Svi plakati, prezentacija te glazbeni dio prikazan je na kraju projektnog dana u holu škole. Kada se sa srcem radi, ništa nije teško.

NOVINARI


CMS za škole logo
Osnovna škola "August Harambašić" Donji Miholjac / Prilaz stadionu 1, HR-31540 Donji Miholjac / www.os-aharambasica-donjimiholjac.skole.hr / dmiholjac@os-aharambasica-donjimiholjac.skole.hr
preskoči na navigaciju